Deniz kaplumbağalarının gerek denizde gerekse de kumsalda karşılaştıkları birçok uygunsuz ortam ve tehditlerin kaplumbağaların yaralanmalarına ve nihayetinde ölümlerine sebep olduğunu belirten Hatay Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi Koordinatörü ve HMKÜ DEKİYM Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, "Bu tehditleri bot ve tekne pervane yaralanmaları, çevre kirliliği, olta hasarları ve yuvalama alanlarında köpek saldırıları en önemlileri olarak görmekteyiz." dedi.
ÖZGÜRLÜKLERİNE KAVUŞTULAR
Bu yıl Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Yerleşkesindeki Hatay Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezine toplam 14 yaralı kaplumbağanın geldiğini belirten Altuğ, "Bugün tedavisi tamamlanan ve kranioplasti uyguladığımız 31 kilogram ağırlığındaki kaplumbağamız 4 ay önce Arsuz dan kafa travması ile gelmişti. Diğer 35 kiloluk kaplumbağamızda 6 gün önce Erzin Burnaz sahilinde olta iğneleri batmış, misinalar boynuna dolanmış, bir yüzgeci kopmuş ve üzerinde çok fazla parazitli halde bitkin bir şekilde geldi. Her ikisinin de tedavisi tamamlandı ve özgürlüğüne kavuştular. Merkezimizde biri nöropati, diğeri köpek ısırmasından kaynaklanan 2 yeşil deniz kaplumbağasının ve 1 adet kafa travmalı Caretta Caretta'nın yoğun bakım ve tedavileri devam ediyor. Bu kaplumbağaların ilk yardım ve tedavileri Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKİYM), Hatay DKMP Şube Müdürlüğü ve Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalındaki uzman veteriner hekimler tarafından titizlikle yürütülmektedir." dedi.
STK'LARA BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR
Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, tedavisi tamamlanan kaplumbağaların TR kodlu Tarım ve Orman Bakanlığı DKMP Genel Müdürlüğüne ait markalar takılarak denize bırakıldığını belirtti. Deniz kaplumbağa ölümlerini azaltmak için yuvalamaya gelen deniz kaplumbağalarını köpek saldırılarından korumak gerektiğini, bu bağlamda yerel belediyeler ile ilişkili kurum ve duyarlı STK'lara büyük görevler düştüğünü sözlerine ekledi.
Deniz Kaplumbağalarını doğal yaşam alanlarına bırakma etkinliğine HMKÜ DEKİYM Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ'un yanı sıra DEKİYM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Cafer Tayer İşler, Tarım ve Orman Bakanlığı DKMP Genel Müdürlüğü 7.Bölge Hatay Şubesi Veteriner Hekimi İsmail Eminoğlu, Hatay Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcıları Abdullah Dadak, ve İlyas Küçük, Öğretim Görevlisi Burhan Budak ve Ali Göde ile Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi İbrahim Alakuş, Veteriner Hekim Eren Ceylan ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü koruma görevlileri ve vatandaşlar katıldılar.