Doctor Zhivago, Lawrence of Arabia, Bloodline gibi pek çok başarılı Holywood filminde yer almış olan Mısır'lı oyuncu. Üç Altın Küre ödülü sahibidir.
Ömer Şerif (ya da doğum adıyla Michel Demitri Chalhoub), 10 Nisan 1932 tarihinde, Katolik bir ailenin oğlu olarak İskenderiye, Mısır'da dünyaya geldi. Victoria College'dan mezun olduktan sonra Kahire Üniversitesi'nde matematik ve fizik alanlarında eğitim aldı. 1955 yılında, Mısır'lı ünlü aktrist Faten Hamama ile evlenmesinin ardından karısının dini olan İslam'a yöneldi.
İlk oyunculuk deneyimini, 1953 yılında, Sira`a Fi al-Wadi adlı Mısır yapımı sinema filmi ile yaşayan Şerif, 1953-1962 yılları arasında, çoğu kendisi gibi oyuncu olan karısı Faten Hamama ile beraber olmak üzere 17 sinema filminde rol aldı. Romantik yapımların ağırlıklı olduğu bu filmler arasında Nahr el hub, Goha, The Lebanese Mission yüksek ilgi görürken, Goha 1958 Cannes Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü kazandı.
Ömer Şerif'i uluslararası üne kavuşturan ilk film, aynı zamanda rol aldığı ilk İngilizce yapım olan Lawrence of Arabia oldu. David Lean tarafından yönetilen ve T. E. Lawrence'ı Peter O'Toole'un canlandırdığı yapım, I.Dünya Savaşı sırasında, ünlü İngiliz casusu T.E. Lawrence'ın başından geçen olayları konu alıyordu. Ömer Şerif'in, Şerif Ali karakteri ile yardımcı oyuncu olarak rol aldığı yapım, ünlü oyuncuya 1962 Oskar Ödülleri'nde En İyi Yardımcı Oyuncu dalında adaylık ve de Altın Küre Ödülleri'nde En İyi Yardımcı Oyuncu ödülü getirdi.
Boris Pasternak'in aynı adı taşıyan kitabından uyarlanan Doctor Zhivago (Doktor Jivago), Şerif'in başrolünde yer aldığı ilk büyük yapım oldu. David Lean tarafından yönetilen ve oyuncu kadrosu arasında Julie Christie, Geraldine Chaplin gibi Holywoood'un büyük isimlerinin yer aldığı Doctor Zhivago, 2002 yılında, AFI tarafından Yüz Yılın En İyi Filmleri arasında 7. sırada gösterildi.
55 yılı aşan uzun bir sanat yaşamı süresince 60'ın üzerinde film ve dizide rol alan Ömer Şerif, pek çok sinema otoritesi tarafından 20. yüzyılın en başarılı aktörlerinden birisi olarak nitelendirilmektedir. 1974 yılında Faten Hamama'dan ayrıldıktan sonra bir daha hiç evlenmeyen Şerif, Kahire'de, oğlu ve iki torunu ile beraber yaşadı.
Ömer Şerif, 10 Temmuz 2015 tarihinde Kahire, Mısır'da 83 yaşında öldü.