İstiklal Marşı

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;

Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.

O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;

O benimdir, o benim milletimindir ancak.

Çatma, kurban olayım çehreni ey nazlı hilal!

Kahraman ırkıma bir gül… ne bu şiddet bu celal?

Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal;

Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklal.

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.

Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!

Kükremiş sel gibiyim; bendimi çiğner, aşarım;

Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.

Garb'ın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar;

Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.

Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar,

"Medeniyet!" dediğin tek dişi kalmış canavar?

Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma sakın;

Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın.

Doğacaktır sana vadettiği günler Hakk'ın;

Kim bilir, belki yarın… belki yarından da yakın.

Bastığın yerleri "toprak!" diyerek geçme, tanı:

Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.

Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır atanı;

Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?

Şuheda fışkıracak toprağı sıksan, şuheda!

Canı, cananı, bütün varımı alsın da hüda,

Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.

Ruhumun senden, ilahi, şudur ancak emeli:

Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli.

Bu ezanlar-ki şahadetleri dinin temeli,

Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.

O zaman vecd ile bin secde eder -varsa- taşım,

Her cerihamdan, ilahi, boşanıp kanlı yaşım,

Fışkırır ruh-i mücerred gibi yerden na'şım;

O zaman yükselerek arsa değer belki başım.

Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!

Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal.

Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal:

Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet;

Hakkıdır, hakk'a tapan, milletimin istiklal!

Mehmet Akif Ersoy Kimdir?

Image

Mehmed Ragîf, daha sonra Mehmet Âkif Ersoy (20 Aralık 1873, İstanbul - 27 Aralık 1936, İstanbul), Türk şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçidir.

Mehmet Âkif Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) ulusal marşı olan İstiklâl Marşı'nın yazarıdır. "İstiklal Şairi" ve "Millî Şair" unvanları ile anılır. İstiklâl Marşı'nın yanı sıra Çanakkale Destanı, Bülbül ve 1911-1933 yılları arasında yayımladığı yedi şiir kitabındaki şiirleri bir araya getiren Safahat, en önemli eserlerindendir.

II. Meşrutiyet döneminden itibaren Sırat-ı Müstakim (daha sonraki adıyla Sebilü'r-Reşad) dergisinin başyazarlığını yapmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında milletvekili olarak 1. TBMM'de yer almıştır.

İstiklal Marşı Tarihçesi

İstiklal Marşı 1921 yılında Ankara'da yazılmıştır. O dönem Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey, İstiklal Marşı'nın yazılması konusunda Mehmet Akif Ersoy'a ricada bulunmuştur. Mehmet Akif Ersoy da bu talebi kabul ederek Ankara'da bulunan Taceddin Dergâhı'na kapanmıştır. Şair bu dergâhta, Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanacağına olan inancını ortaya koyan muhteşem bir şiir yazmıştır.

İstiklal Marşı 9-11 Ocak 1921 tarihinden sonra kazanılan İnönü Muharebesi'nden sonra tamamlanmıştır. 12 Mart 1921 tarihinde TBMM'de kabul edilen İstiklal Marşı ilk olarak 2. İnönü Savaşı sırasında Batı Cephesi'nde savaşan askerlere okunmuştur.

İstiklal Marşı Neden Yazıldı?

İstiklal Marşı, Türk milletinin haklı mücadelesinin henüz zaferle taçlanmadığı bir dönemde kaleme alınmıştır. Şiirin yazılmasında amaç, yorulmuş ve ümitsizliğe düşmüş olan Türk milletinin inancını tazelemektir. Dizelerin her birinde şair, millet aşkını muhteşem ifadelerle ortaya koymaktadır.

İstiklal Marşı, Kurtuluş Savaşı döneminde açılan şiir yarışmasında birinci olmuş ve TBMM'de milletimizin milli marşı olarak kabul edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy, yarışma sonunda birinci şiir için vaat edilen ödülü de kabul etmemiştir.

Milletin haklı mücadelesinde moral çok önemlidir. İstiklal Marşı da Kurtuluş Savaşı döneminde milletin bozulan moralini düzeltmiş, milleti tekrar canlandırmayı başarmıştır. Günümüzde de milli marşımız büyük bir coşku ile okunmaktadır. Ebediyete kadar da aynı coşku artarak devam edecektir.

İstiklal Marşı’nın Önemi Nedir?

İstiklal Marşı Türk halkı için bağımsızlığın sembolü anlamına gelir. Bu marşı bilmek her vatanseverin de önemli görevleri arasında yer alır. On kıtayı tamamen bilmek herkes için kolay olmasa da ilk iki kıtayı mutlaka bilmek büyük bir öneme sahiptir. İstiklal Marşı'nın söz yazarı Mehmet Akif Ersoy marşı 1921 senesinde yazmıştır. Marşın bestesi ise Osman Zeki Üngör ile Adgar Manas'a aittir. On kıtadan oluşan bu marş bir yarışmanın sonunda ortaya çıkmıştır.

İstiklal Marşı Ne Zaman Bestelendi?

Maarif Vekaleti, Türk Kurtuluş Savaşı'nın başlarında, İstiklâl Harbi'nin millî bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla 1921'de bir güfte yarışması düzenledi. Yarışmaya toplam 724 şiir katıldı. Eser gönderenler arasında Kâzım Karabekir, Hüseyin Suat Yalçın, İsak Ferrara, Muhittin Baha Pars ve Kemalettin Kamu gibi tanınmış isimler de vardı. "Çanakkale Şehitlerine" ve "Bülbül" gibi şiirlerin sahibi Mehmet Âkif'in "Milletin başarılarının para ile övülemeyeceğini" düşündüğü için yarışmaya katılmak istemediği bilinir.

İstiklal Marşı Hangi Savaştan Sonra Kabul Edilmiştir?

İstiklal Marşı'nın kabulü 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından gerçekleşmiştir. Milli Mücadele sırasında Mehmet Âkif Ersoy'un kaleminden çıkan bu eser, ön elemeyi geçen 7 şiir arasından birinci olmayı başarmıştır. Türk askerine ithaf edilen İstiklal Marşı, 1. İnönü Savaşı'nın ardından TBMM tarafından kabul edilmiştir.