Üniversite külliyesindeki inşaat alanlarındaki hafriyat çalışmaları öncesi yüzeyde bulunan 20-50 cm derinliğindeki verimli toprak (A Horizonu) iş makineleriyle itinayla toplanarak önce Verimli Toprak Değerlendirme Merkezinde (VTDM) bekletilip ardından da peyzaj alanlarında yapılacak olan çalışmalarda kullanılıyor.
Besi elementleri bakımından oldukça zengin olan A horizonunu yani üst tabaka verimli topraklar, ülkemizin çoğu bölgesindeki inşaat alanlarında heba edilirken Adıyaman Üniversitesinde ise bitkilerin daha verimli olması için uzman bir ekip tarafından değerlendiriliyor.
Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, uygulanan çalışmanın önemine değinerek, "Ülkemizin birçok noktasındaki inşaat alanlarında toprağın en üst kısmı dediğimiz A horizonu heba ediliyor. İnsan eliyle yapılan bu kaybı önlemek ve Üniversitemizdeki bitki verimliliğini artırmak amacıyla böyle bir çalışma başlattık. 2011 yılından beri, Üniversitemiz içerisinde yapılan inşaat çalışmaları öncesinde yüzeyde bulunan 20 ila 50 santimetre arasındaki verimli toprağı alıp önce Verimli Toprak Değerlendirme Merkezimizde bekletiyor, ardından da peyzaj çalışmaları yapılacak olan alanlarda kullanıyoruz" dedi.