Adana'da 1960'ta seyyar araçla halka tatlı satarak gıda sektörüne giren Mehmet Karahan'ın, 1964'te Karafatma Caddesi'nde hala aktif olan dükkanla markalaşmada ilk adımını attığı Tatlıcı Köse, şimdi Veli-Mahmut-Şaban Karahan kardeşler tarafından profesyonelce yönetiliyor. Şube sayısı son 7 yıl içinde 33'e ulaşan Tatlıcı Köse, online satışlarda en çok İstanbul ve baklavanın merkezi Gaziantep'ten sipariş alıyor. Yenilikçilikten vazgeçmeyen marka, şimdi de diyabet hastalarına özel tatlılar için Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'yle bir proje uygulamak için hazırlık yapıyor.
ADIM ADIM BÜYÜDÜ
Tatlıcı Köse, şu anda emekliye ayrılan Mehmet Karahan ile birkaç ay önce vefat eden eşi Pakize Karahan ve çocukları Veli-Mahmut-Şaban Karahan'ın emeğiyle uzun yıllar Karafatma Caddesi'ndeki dükkanda faaliyet gösterdi. 1986'da bir baklava ustasının işe alınması ise yeni bir süreci başlattı. Halka tatlı, taş kadayıf ve sütlacın yanına baklavayı da ekleyen Tatlıcı Köse biraz daha güçlenirken 1990'da Mahmut Karahan, 'Köse özel' baklavasını geliştirdi. Böylece Tatlıcı Köse, özellikle Ramazan ayında önünde uzun kuyruklar oluşan bir marka haline geldi.
HIZLA ATILIM YAPTI
2005'te limited şirket olarak yapılanan, 2006'da da ilk şube olarak Hayalpark Şubesi'ni açan Tatlıcı Köse, 2008'de ise Sena İş Merkezi'ndeki 3 bin metrekarelik imalathaneyi kurdu. Hemen arkasında da bayilik taleplerine yanıt vermeye başladı. Ardından Kozan hariç Adana'nın tüm ilçeleri ile Mersin, Tarsus, Niğde, Dörtyol ve Osmaniye'deki şube sayısı 33'e ulaştı. Bu şubelerden 5'i Tatlıcı Köse'ye ait. Diğerleri ise bayilik olarak faaliyet gösteriyor. Tatlıcı Köse'nin kendi bünyesinde çalışan sayısı 160. Bunların 80'i imalathanede. Bayilerin iş imkanı sağladığı kişi sayısı ise 200'e yakın.
TRİLEÇE ARNAVUT USTADAN
TATLICI Köse, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (BTÜ) tarafından düzenli olarak denetleniyor. Kalite belgelerine sahip olan, teknolojiden yararlanarak üretim yapan, hijyenden taviz vermeyen Köse'nin ürünlerinin imalatında Antep fıstığının, tereyağının, unun en iyisi kullanılıyor. Pancar şekeri kullanan firma, glikoz şurubunu kesinlikle imalathaneye sokmuyor. Profesyonel ustalarla çalışan Tatlıcı Köse'nin müşterilerine sunduğu bir Balkan tatlısı olan trileçeyi, Arnavut usta yapıyor.
MEYVELER TEK TEK TOPLANIYOR
TATLICI Köse'nin en iddialı olduğu alanlardan biri dondurma. Bunun için 500 keçinin bulunduğu 21 dönümlük çiftlik kuran Tatlıcı Köse, Maraş dondurmasında en kaliteli salebi kullanıyor. Meyveli dondurmalar için de meyveler kendi mevsiminde, Köse'nin yetkilileri tarafından tek tek toplanıyor. Portakallı dahil onlarca çeşitle dondurma üreten Köse, diken incirli dondurmayı da müşterilerine sunmak üzere. Tatlıcı Köse, şeker hastalarına özel ürünler için de BTÜ ile proje hazırlığında.
"YARDIM ALIP İNERDİK"
Veli Karahan: "Annemle babam çok güzel tatlı yapardı. Yaşlanana kadar da yaptılar. 3 erkek, 5 kız sahibi olan annem 'Hayatım çocuk büyütmek ve tatlı yapmakla geçti' derdi. Babam seyyar araçla tatlı satarken ben çocuktum. Okul çıkışı ben de yardım ederdim. Kasım Gülek Köprüsü'nden aracı indirirken, çevreden yardım istemek zorunda kalırdık. Yoksa tutamazdık."