DEAŞ'ın Suriye'nin Kobani (Ayn el Arap) ilçesini işgal ederek burada PKK'lı teröristlere karşı saldırı girişimine engel olmak üzere HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın çağrısı üzerine Diyarbakır başta olmak üzere bölge genelinde binlerce kişi sokaklara döküldü. Üç gün süren olayların ardından provokasyonda yer alan faillerin tespit edilmesi için Emniyet Terörle Mücadele Ve İstihbatat Şubesi çalışma başlattı.
FAİL DİYE YAKALANDI, ASKERDE ÇIKTI
Yüzlerce kişi toplu olarak gözaltına alınıp tutuklandı ve haklarında davalar açıldı. Ancak yargılama aşamalarında garip durumlar yaşandı. Yasin Börü ve arkadaşlarının öldürüldüğü olaylarla ilgili tutuklanan sanıklardan E.A'nın İzmir Menemen 57. Topçu Piyade Tugayı 2. Tabur 3. Batarya Komutanlığında asker olduğu ortaya çıktı.
'Fail' diye yakalanan A.T'nin ise Bingöl Yayladere 2. Jandarma Komando Taburunda asker olduğu belirlendi. Mahkeme, sanıkların asker olabileceğini, ancak 6-8 Ekim tarihlerinde hava değişimi nedeniyle izinli olup Diyarbakır'da olabilme ihtimali nedeniyle bağlı oldukları birliklerle yazışma yaptı. Gelen cevapta ikisinin de bahse konu tarihlerde kışla dışına çıkmadıkları cevabı verilince jet hızıyla tahliye edildiler. Aynı dosyada tutuklu olan A.A.Y'nin de 6-8 Ekim Kobani olaylarına katıldığı iddia edilirken, cezaevi ve infaz savcılığıyla yapılan yazışmada onun da Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu olduğu ortaya çıktı.
KAMERA KAYITLARI GİZLENDİ MASUM İNSANLAR FAİL YAPILDI
'Fail' diye yakalanan 97 kişi olaylarla alakasız oldukları için beraat etti. Bazılarının pijama ile ayağında terlikle ekmek almaya giderken, bazılarının hasta ziyaretinden dönerken, bazılarının nöbetçi eczane ararken yakalandıkları ortaya çıktı. Bunun üzerine mahkemeler Emniyet Müdürlüğüne yazı yazarak, fail diye yakalanan kişilerin olaylara katıldıklarına dair somut, inandırıcı kesin delil bulunmadığını, bu kişilerin olayların içinde birebir yer aldıklarına dair yakalandıkları cadde ve ana arterlerdeki MOBESE kayıtlarının gönderilmesini istedi. Gelen cevapta, "O gün MOBESE'ler çalışmıyordu" cevabı verildi. Mahkemenin "zırhlı araçlara ait varsa kamera görüntüleri ve çevredeki esnaflara ait güvenlik kamera görüntülerini gönderin" dedi. Bu kez de araçlarımızın kameraları o gün çalışmıyordu" cevabı verildi.
O SORUŞTURMADA GÖREV ALANLAR FETÖ'DEN ATILDI
Faillerin bizzat tem ve istihbarat şubede görevli FETÖ'cü polislerce gizlendiği, alakasız kişilerin 'fail' olarak adli makamlara sevk edilip yargılamaların tıkanmasını amaçladıkları bildirildi. Kobani soruşturmalarında faillerin tespitine yönelik o dönem görevli kılınan Tem ve İstihbarat Şubede görevli polis, komiser, komiser yardımcısı ve büro amiri düzeyinde 183 polisin bu olaylardan 1 yıl sonra yani 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında ihraç edildikleri, bazılarının halen tutuklu olduğu, bazılarının da yurtdışına kaçtıkları bildirildi. O dönem Kobani olaylarıyla ilgili yargılamaları yapan üst düzey bir yargı mensubu, "FETÖ'nün buradaki asıl amacı bölge halkıyla devleti karşı karşıya getirmekti. Fail diye karşımıza çıkardıkları kişilerin pijamayla, terlikle yakalandıklarına, bazılarının cezaevinde, bazılarının askerde olduklarına tanıklık ettik. Amaçları masum insanları fail diye fişleterek devlete düşman haline getirmek, diğer yandan da asıl failleri gizleyerek onların dışarıdaki provokasyonlarına çanak tutmaktı. Bu soruşturmada görev alanların hatırı sayılı bir kısmının FETÖ'den ihraç olmaları da oldukça manidar." dedi.
NE OLMUŞTU?
6-8 Ekim 2014 tarihlerinde 53 kişi hayatını kaybetti. Sadece Diyarbakır'da 34 okul ateşe verildi, Sur'daki Ziya Gökalp Müzesinden 19 tarihi eser çalındı, müze ateşe verildi. Sokak lambaları, trafo binaları, bank, postane şubeleri ile 20'si resmi 37 araç, kamu ve özel bankalara ait 15 banka şubesi 34 ATM cihazı, ATM'lerden gasp edilerek yağmalanan paralar, kaymakamlık binaları, 7 parti binası, kamuya ait 14 resmi bina, alışveriş merkezleri, market ve elektronik eşya dükkânları, GSM operatörü cep telefonu satıcıları, otobüs durakları, kaldırımlar, kaldırım bariyerleri, trafik ışıkları, köprülü kavşaklar ağır hasar gördü.
Toplam zarar 7 yıl önce yaklaşık 200 milyon lira olarak zarar tespit komisyonunda belirlendi.
Sokakları terörize eden vandalların yarattığı bu zarar ve ziyanın ardından Organize Sanayi Bölgesi başta olmak üzere kentte yatırım yapmak isteyen 30 girişimci firma projelerini geri çekip yatırım kararından vazgeçti.