Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SAÜSEM) Müdürü Doç. Dr. Fatih Yardımcıoğlu, uzlaştırmacılığın mahkemelerdeki iş yükünü hafifletmek amacıyla kurulmuş bir müessese olduğunu ve uzlaştırmacı eğitimlerine yoğun talep olduğunu ifade etti. İlk defa geçen yıl verilen eğitimlerde Sakarya Üniversitesi'nin eğitim organizasyonu ve niteliği açısından başarılı bir performans sergilediklerini belirtti.
DETAYLI BİLGİLER İNTERNET SİTESİNDE OLACAK
Yardımcıoğlu, uzlaştırmacı olmak için Hukuk Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Fakültesi, İşletme Fakültesi veya bunların açık öğretim fakültelerinden mezun olmak ve en az iki hukuk dersi almış olmak gerektiğini, 32 saat teorik 16 saati uygulama toplam 48 saatlik temel eğitimi alarak Adalet Bakanlığı'nın açacağı sınavı başarıyla geçmiş olmak şartı bulunduğunu, detaylı bilgilerin "www.uzlastirmaci.sakarya.edu.tr" internet adresinden öğrenilebileceğini ve önkayıt yapılabileceğini ifade etti.
SAÜ olarak tüm Türkiye'de gerekli sayının ulaştığı tüm noktalarda eğitim açarak adaylara yardımcı olabileceklerini ifade eden Yardımcıoğlu, şöyle devam etti: Bir uzlaştırmacının aylık geliri dosya sayısına ve uzlaştırdığı taraf sayısına bağlı olarak değişebilir. 2019 Yılı Uzlaştırmacı Asgari Ücret Tarifesi 8. maddesine göre:
a) Uzlaştırma sürecinin teklif aşamasında olumsuz sonuçlanması hâlinde; 132-198 TL,
b) Uzlaştırma sürecinin olumlu sonuçlanması halinde;
1) 2-3 kişinin uzlaştırılması durumunda 396-529 TL,
2) 4-6 kişinin uzlaştırılması durumunda 529-661 TL,
3) 7-9 kişinin uzlaştırılması durumunda 661-793 TL,
4) 10 ve daha fazla kişinin uzlaştırılması durumunda 793-925 TL,
c) Uzlaştırma sürecinin olumsuz sonuçlanması hâlinde;
1) 2-3 kişinin taraf olması durumunda 198-264 TL,
2) 4-6 kişinin taraf olması durumunda 264-330 TL,
3) 7-9 kişinin taraf olması durumunda 330-396 TL,
4) 10 ve daha fazla kişinin taraf olması durumunda 396-462 TL arasında ücret ödenir
SAÜ olarak yeterli başvurunun olduğu her ilde eğitim açmayı planladıklarını vurgulayan Yardımcıoğlu, eğitimlerin Adalet Bakanlığı Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı'nın izni ile başlayacağını belirterek Sakarya Üniversitesi'nin öğretim üyesi kadrosu ve tecrübesiyle tüm hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi. Ayrıca Uzlaştırmacı Eğitimine başvuru yapan adayların tercihlerine göre, "Ses ve Nefes Teknikleri Sertifika Programı (Uzaktan Eğitim)" veya "İşaret Dili Temel Eğitim Sertifika Programı (Uzaktan Eğitim)" eğitimlerinden birine ücretsiz olarak katılabileceklerini söyledi.