İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili ana soruşturmanın kapsamı genişletildi. Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk davalarıyla ilgili yürütülen kumpas soruşturmalarına ilişkin dosyalar, bu kumpasların 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ön hazırlığı olduğu gerekçesiyle darbe girişimi ana soruşturma dosyasına eklendi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu, Genelkurmay Başkanlığı'na geçtiğimiz günlerde bir yazı gönderdi. Savcılık yazıda, 15 Temmuz'da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu bir kısım askerlerce Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik darbe girişiminde bulunulmasına ilişkin soruşturma yürütüldüğünü hatırlattı. Yazıda, kapatılan özel görevli savcılıklar ve ağır ceza mahkemelerince Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk gibi isimlerle bilinen ve FETÖ'cü hâkim, savcı ve emniyet mensupları tarafından yapıldığı şüphesi bulunan soruşturma ve kovuşturmalarda terör örgütü mensubu olmayan askerlerin hedef alındığı belirtildi.
FETÖ'NÜN TASFİYE DAVALARI
Savcılık, kumpas davalarında yargılanan muvazzaf askerler ile bu askerlerin yerine atananların listesini istedi. Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk davalarının darbenin ön hazırlığı olduğunu kaydeden savcılık, Genelkurmay Başkanlığı'ndan kayıtlarını inceleyerek araştırma yapmasını ve hazırlanacak raporun İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesini istedi.
GENELKURMAY BAŞKANINA MÜEBBET VERMİŞLERDİ
2007'de
başlayan Ergenekon davasında eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ başta olmak üzere bir dönem Genelkurmay Karargâhı'nda görevli generallerin büyük kısmı yargılandı. 274 sanıklı davada ağır hapis cezalarına mahkûm edilen sanıklardan Başbuğ dahil 19'u müebbet ve ağırlaştırılmış müebbet cezalara çarptırıldı. Yargıtay'ın bozduğu davada yeniden yargılama yapılacak. Davanın savcılarından Zekeriya Öz, Fikret Seçen, Cihan Kansız ve hâkim Sedat Sami Haşıloğlu yurtdışına kaçarken, yargılamayı yapan mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese, duruşma savcı Mehmet Ali Pekgüzel tutuklandı. Davanın diğer hâkim ve savcıları ise firari olarak aranıyor.
ALİ TATAR'IN İNTİHARINA NEDEN OLDULAR
2010'da
başlayan Balyoz davasında, emekli Orgeneral Çetin Doğan liderliğindeki bir grup askerin 2001'de 1. Ordu'da darbe planladıkları öne sürülerek, 365 kişi yargılandı. 325'i 6 yıl ile 20 yıl yarasında hapis cezalarına çarptırıldı. Önce Yargıtay cezaların bir kısmını bozarak büyük çoğunluğunu onadı. 17 Aralık'tan sonra FETÖ'nün kumpası açığa çıkınca yeniden yargılama yapılıp tüm sanıklara beraat verildi. Davanın savcıları Hüseyin Ayar ve Celal Kara yurtdışına kaçtı. Yargıtay'a terfi eden, Ergenekon'da da Yarbay Ali Tatar'ın intiharından sorumlu tutulan savcı Süleyman Pehlivan ile davanın hâkimleri Ömer Diken, Ali Efendi Peksak, Murat Üründü ise tutuklandı.
357 KUMPAS MAĞDURU
İstanbul'daki
Askeri Casusluk davasında da 56 sanık yeniden yapılan yargılama sonucu beraat etti. Bu davanın devamı olarak açılan İzmir'deki Askeri Casusluk davasında da çoğunluğu muvazzaf askerlerden oluşan 357 tutuksuz sanık FETÖ'nün kumpasına maruz kaldıkları gerekçesiyle beraat etti.