Mustafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu referandumun, "Yunanistan'ın AB veya Avro Bölgesi'inden ayrılıp ayrılmama sorunu olmadığını, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve IMF tarafından hükümete sunulan ağır koşulların halkın onayına sunulup, halkın karar vermesinin sağlanması olduğunu" ifade etti.
Ocak ayında yapılan erken seçimlerin ardından kurulan toplumsal kurtuluş hükümetinin dört aydır kreditörlerle borçların yeniden yapılandırılması için görüşmeler yaptığını anlatan Mustafa, "Yunan hükümeti sürdürülebilir bir program ve toplumu içine sürüklendiği ekonomik bunalımdan kurtarmak için namuslu bir uzlaşma önerdi. Buna rağmen 25 Haziran'da Başbakan Aleksis Çipras'a daha kötü şartlar içeren bir teklif sunuldu. Çok ağır şartlar içeren ve daha fazla kemer sıkmaya iten bu teklifi Yunan ve Türk toplumunun kabul etmesi imkansız. Hükümet bu programı referanduma sundu. Referandumda sorulan soru AB'den veya avrodan ayrılıp ayrılmamak değil, sadece bu sunulan ağır koşulları taşıyan paketin kabul edilip edilmemesine halkın karar vermesi" diye konuştu.
Avrupa Birliği'nin geri kalmış bölgelerinden birinde yaşadıkları için, Yunanistan'ın son beş yıldır uyguladığı kemer sıkma politikalarından en ağır etkilenen kesimlerden birisinin ülkede yaşayan Türk toplumu olduğunu dile getiren Mustafa, şöyle devam etti:
"Bundan dolayı Türk toplumu olarak referandumda güçlü bir 'hayır' oyu ile hükümetin müzakere gücünü desteklemek istiyoruz. Niyetimiz bu referandum sonuçlarından bağımsız olarak kreditörle hemen görüşmeleri başlatıp, sürdürebilir, toplumsal adaleti sağlayacak ve ülkenin ekonomik olarak önünü açacak bir anlaşma için masaya oturmak. Bütün dünya halkının olduğu gibi Türkiye halkının bize karşı gösterdiği dayanışmadan mutluluk duyuyoruz. Bize cesaret ve mücadele azmi veriyor."
SYRİZA'nın üç Türk milletvekilinden biri olan İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek de Yunan halkının yarın kendi geleceği için çok önemli bir karar vereceğini belirtti.
Son 5 yıldır uygulanan kemer sıkma politikalarının ağırlaştırılmasının kreditörlerle tarafından dikte edildiğini iddia eden Zeybek, "Sunulan ekonomik reform programı halkımız için ağır şartlar içermektedir. Emekli maaşları başta olmak üzere maaşlar azalacak, halihazırda yüksek olan işsizlik daha da artacak, hedeflediğimiz ekonomik refaha nesiller boyunca ulaşamayacağız" dedi.
Söz konusu referandumda "hayır" sonucu çıkması halinde, kreditörlerle daha sürdürülebilir bir reform paketinin görüşülmesinin söz konusu olacağını öngören Zeybek, "Kreditörler emekli maaşların yüzde 40 kesintiye gidilmesini, çiftçiye sağlanan destek fonların sona ermesini ve vergilerin artırılmasını istiyor. Bunu kabul etmek imkansız. Temel hedef ülkenin borcunun tekrar yapılandırılması ve ödenebilir bir duruma getirilmesi" diye konuştu.
Son günlerde Yunan halkını korkutmaya ve etkileyemeye yönelik bir propagandanın yürütüldüğünü ifade eden Zeybek, şunları kaydetti:
"Efendim 'hayır' çıkarsa Avro Bölgesi'nden ve AB'den çıkacağız. Bu gerçek değil. Burdaki temel sorun halkımızın geleceği ve refahı. Bunu Türkiye halkı iki defa yaşadı. En sonunda IMF'ye olan borcunu ödeyerek dikte politikalara boyun eğmedi. Türk halkı bunları yaşadığı için bize destek veriyor. Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere, Türk halkına teşekkür ederiz. Küresel çapta IMF programlarını uygulayıp da kalkınan bir ülkeye rastlamadım."