HDP'den İmralı görüşmesine ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Tarafların belirtilen hususlarda süreci doğru, ciddi ve kararlı yürütmesi halinde, en fazla 4-5 ay içinde tüm Ortadoğu'nun geleceğini belirleyecek büyük demokratik çözümün sağlanabileceğini vurgulayan Öcalan, bu ciddiyet ve kararlılığın gösterilmemesi durumunda, bölgesel kaosun derinleşeceği ve darbe mekaniğinin sonuç alabileceği uyarısını yapmıştır" ifadesi kullanıldı.
HDP açıklamasında, dün İmralı Adası'nda heyetin Öcalan ile 4 saat süren bir toplantı gerçekleştirdiği belirtildi. Heyete DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle'nin de dahil olduğu hatırlatıldı.
Açıklamada, "yapılan görüşmede, çözüm sürecinde gelinen aşamanın, AKP Hükümeti'nin mevcut politika ve yaklaşımlarının, Kürt Ulusal Kongre çalışmalarının, Kobane ve Rojava başta olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmelerin ve diğer güncel olguların detaylı bir şekilde tartışılıp değerlendirildiği" kaydedildi.
Açıklamada, görüşmenin ardından Öcalan'ın görüşlerine yer verildi.
Öcalan'ın, uzunca bir süredir üzerinde çalıştığı "Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağı'nı genel hatlarıyla olgunlaştırdığını ve devlet heyetiyle detaylı bir şekilde üzerinde tartıştıklarını ilettiği kaydedilen açıklamada, "Gelinen nokta itibarıyla üzerinde müzakere yürütülebilecek bir çerçeve olduğu konusunda mutabık kaldıklarını belirtmiştir" denildi.
Müzakere taslağının, heyetle de paylaşıldığı, en kısa zamanda halkların da bilgi, öneri ve katkılarına sunulacağının bildirildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Heyetimiz, paylaşılan bu taslakta belirtilen 'Çözüm Önerileri'ni, 'Müzakere Başlıkları'nı ve 'Eylem Planı'nı sürecin bütün tarafları ve paydaşlarıyla tartışıp, olgunlaştırarak, ortaya çıkan sonuçları, en kısa süre içerinde Sayın Öcalan'a aktaracaktır.
Sürecin bundan sonraki tüm aşamalarında, demokratik çözümün yasal güvencelerinin oluşturulmasının elzem olduğu ve bu güvenceler sağlanmadan nihai barış ve demokrasi hedefine varmanın mümkün olmadığı, Sayın Öcalan tarafından net, ısrarlı ve kararlı bir şekilde vurgulanmıştır.
Habur süreci ve sonrasındaki gelişmelerin de ele alındığı anlatan açıklamada, Öcalan'ın "yasal güvence sağlanmadan yaptığı bu çağrılarında yanılgılı olduğunu ve bu yanılgısından dolayı tüm Türkiye halklarına özeleştiri verdiğini belirttiği" aktarıldı. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"Bu bağlamda, kendisinin yüksek ısrar ve uyarılarına rağmen, tüm bu süreçlerde gerekli yasal düzenlemeleri yapıp pratikleştirmeyen devleti ve hükümeti de meseleye özeleştirel temelde yaklaşmaya çağırarak, burdan çıkarılacak derslerle bundan sonraki süreçte, özellikle yasal düzenlemeler bahsinde, kendi üzerilerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye davet etmiştir.
Tarafların belirtilen hususlarda süreci doğru, ciddi ve kararlı yürütmesi halinde, en fazla 4-5 ay içinde tüm Ortadoğu'nun geleceğini belirleyecek büyük demokratik çözümün sağlanabileceğini vurgulayan Öcalan, bu ciddiyet ve kararlılığın gösterilmemesi durumunda, bölgesel kaosun derinleşeceği ve darbe mekaniğinin sonuç alabileceği uyarısını yapmıştır."
Öcalan'ın, anlamlı ve yasal tüm boşlukları giderilmiş müzakerelere geçilmesi durumunda tarafların "tahkim edilmiş bir ateşkes" ve bu ateşkesi denetleyecek bir "izleme kurulu" oluşmasının önemine değindiğine işaret edilen açıklamada, "Süreçte bozucu bir alan olarak karşımıza çıkarılan kamu düzeninin de ancak ve kalıcı olarak bu şekilde sağlanabileceğini belirtmiştir" ifadesine yer verildi.
ÖCALAN'IN 'MÜZAKERE TASLAĞI', KANDİL'E GÖNDERİLDİ
"Bir kısmını paylaşacağız, geri kalan kısmını da Kandil ve devlet görüşmelerini yürüttükten sonra, bir haftayı geçmeyecek şekilde paylaşacağız ama bu bölümün ruhunu şöyle özetleyebiliriz. Sürecin belirleyici yanının demokratik siyaset olduğu tespitinden yola çıkarak, diğer tüm hususların demokratik siyaset ile bağlantılı olarak ele alınma zorunluluğu üzerine yöntemler inşa ediyor sayın Öcalan. Bunun yanında yasal temelin netlik kazanmasından tutun da temel kurum, kavram ve kurumların doğru ve yeterli tanımlanmasına dair detaylı çerçevelenmeleri var. Ayrıca eylemsizlik halinin doğru tanımlanmasındaki zarurete işaret ederek, sürecin tüm aşamalarının belgeli hale getirilmesi, varılan mutabakatların imza ile kayıt altına alınması gibi yöntem meselesinde hiçbir boşluk bırakmayın birinci başlığı var. Yöntem meselesini çözümledikten sonra meseleyi, tarihi ve felsefesi ile ele alınma meselesi. Bunu 'Giriş' meselesi olarak nitelendiriyordu. 'Giriş' bölümü 11 maddeden oluşuyor. Üçüncü başlık 'Temel gündem' maddesidir. Bu da 40'a yakın temel sorun belirleme ve önermeyi içermekte. Dördüncü başlık 'Eylem planı.' Bu da 6 maddeden oluşuyor."