Müge Anlı işini çok iyi yapıyor, birçok suçluyu adalete teslim etti.
Peki, suçlular neden Müge Anlı'ya itirafta bulunuyor? Katiller neden canlı yayına çıkmayı kabul ediyor?
Benim de çok merak ettiğim bu sorulara, BB C Türkçe sitesinde yanıt arandı. Türkiye Psikiyatri Derneği'nin eski başkanı Şeref Özer, bu tür itiraf örneklerinde iki durumun geçerli olduğunu ifade ediyor:
"Biri, zanlıları programa çıkartan durum, diğeri ise onlara bu itirafları yaptıran durum."
BİLİNÇ DIŞI HAREKET
Özer; Himmet Aktürk örneğinde olduğu gibi, zanlıların programlara çıkma sebebinin bilinçle ilişkili olduğunu söylüyor. Özer; bu kişilerin, 'Eğer bu programa çıkmazsam çevrem suçlu olduğumu düşünür' psikolojisi ile bilinçli bir şekilde karar alarak, bu programlara katıldıklarını ifade ediyor.
Şeref Özer, suç işlemiş kişilere bu itirafları yaptıran durumun ise psikiyatri biliminde bilinç dışı hareketler olarak tanımlandığını söylüyor. Kişinin, işlediği suçun baskısından kurtulmak için bilinci dışında hata yapmaya yönelebildiğini ve cezalandırılmak isteyebileceğini anlatıyor. Özer, canlı yayınların da zanlılar üzerinde 'polis sorgu odası baskısı' yaratabildiğinin altını çiziyor.
Ekranlarda birkaç Müge Anlı daha olsa fena olmaz mı? Elbette suçluyu bulmak polisin işi ama her türlü skandalın yaşandığı izdivaç programları yerine 'Müge Anlı ile Tatlı Sert' benzeri programlar yapılsa, memleket için daha hayırlı olur.