Hem de 103 parça tarihi eser takılmış! Bitlis'te dört kişinin öldüğü silahlı kavganın ardından suç aleti arayan jandarma ekipleri, bir evde Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait 103 parça tarihi eser buldu. Gözaltına alınan kadın şüpheli ifadesinde "Bunlar bana düğünümde takıldı" dedi... Tarihi eser kaçakçılığı literatürüne geçecek bir savunma yapmış gelinimiz! Anlayacağınız, gelin Kleopatra çıktı!
İki hafta önce Antalya'nın Korkuteli ilçesinde bir evde yapılan aramada; 112 adet tarihi eser ele geçirilmişti. Yine aynı günlerde Adapazarı'nda bir iş yerinde internet üzerinden ruhsatsız tüfek satıldığı iddiasıyla arama yapıldı ve bingo; tam 790 parça tarihi eser ele geçirildi.
Polisin rastlantı sonucu bulduğu tarihi eserler bu kadar çoksa, ele geçirilemeyenlerin sayısı ne kadardır acaba...
İŞ BULAN ARKEOLOG AZ
Medeniyetin beşiği Anadolu'nun her yerinden tarih fışkırıyor ve tarihi eser kaçakçılığı Osmanlı'dan beri devam ediyor!
Kültür Sanat Emekçileri Derneği Genel Başkanı Hızır İnan'ın verdiği bilgilere göre; Türkiye genelinde 12 bin 280 arkeolojik, 266 kentsel, 32 kentsel arkeolojik, 159 tarihi, 438'i diğer sit alanları olmak üzere toplam 13 bin 175 sit alanı ve 97 bin 142 korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde 194, özel sektör tarafından açılan 197 müze var. Bu sayıya karşın, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde; arkeolog, müze araştırmacısı, sanat tarihçisi, hititolog, antropolog dahil 1003 personel bu işleri yürütüyor.
Türkiye'deki 100'e yakın Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümüne yılda yaklaşık 5 bin öğrenci alınıyor, yaklaşık 4 bin mezun veriliyor. İş bulan mezunların sayısı ise, yılda 10-20 kişi arasında değişiyor.
Rakamlar ortada; bu kadar az arkeolog işe alınırsa, tarihi eserleri kaçakçılar çıkarır, düğünde de geline tarihi eser takılır.