13-19 Kasım haftası, gereksiz antibiyotik kullanımının düşürülmesi amacıyla "Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası" olarak kabul ediliyor. Bu haftanın önemine vurgu yaparak, antibiyotik direncinin dünya genelinde ciddi bir sağlık tehdidi oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Karakeçili yaptığı açıklamasında; 13-19 Kasım dünya antibiyotik farkındalık haftası olarak kutlanıyor. Dünya antibiyotik farkındalık haftası çerçevesinde tüm dünyada çeşitli farkındalıklar oluşturularak dikkat çekmek amaçlı etkinlikler düzenleniyor. Sağlık Bakanlığımız bünyesinde de Ülkemizde ve şehrimizde de etkinlikler yapılıyor. Bizlerde Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanemizde bir eğitim toplantısı düzenliyoruz. Bu konu ile ilgili afişlerimizi hazırladık. Bu eğitim ve afişlerimizi her yıl tekrarlıyoruz.
TÜRKİYE EN ÇOK ANTİBİYOTİK KULLANAN ÜLKELER ARASINDA
Burada amaç dünya genelinde antibiyotik kullanımının artmasına dikkat çekmek, Avrupa ülkeleri arasında Türkiye en çok antibiyotik kullanan ülkeler arasında. Sağlık bakanlığımızın son 12 yıldır akılcı antibiyotik kullanım politikalarını geliştirmek için her yıl toplantılar düzenliyor ve bende bu toplantıların birçoğuna katılım sağladım. Bakanlığımızın yaptığı toplantılar sonrasında antibiyotik fazla kullanımın önüne kısmen geçildi ama yine de yüksek.
ANTİBİYOTİĞİN VİRÜSLERE ETKİSİZ OLDUĞUNU BİLİYORUZ
Viral enfeksiyonların çok fazla olduğu bir ay içerinde olduklarını belirten Karakeçili; Antibiyotiğin virüslere etkisiz olduğunu biliyoruz. Burada tamamen gereksiz kullanımın önüne geçmek ve bu kullanım oranını azaltmak adına etkinlikler düzenleniyor. Sağlık bakanlığımız nezdinde son yıllarda çok güzel şeyler yapıldı. Örneğin reçetesiz antibiyotik satılmasının önüne geçildi. Reçete takip sistemleri ile dijital ortamda reçetelerin takibi aslında kısmen azaltma sağlasa da yine de antibiyotik kullanımı var. Vatandaş olaraktan gereksiz olarak antibiyotik kullanımına önem vermeli. Komşum kullandı ona iyi geldi bende kullanayım düşüncesi yanlış.
GEREKSİZ ANTİBİYOTİK KULLANIMI ÇOK CİDDİ BİR EKONOMİK KAYIP
Tüm dünyada dirençli bir bakteri salgınından bahsediliyor. Baktığımızda özellikle yoğun bakım ünitelerine gelen hastalarda mikro organizmalar çoğalmakta. Bizler antibiyotiği kullandıkça eğer etken bir virüs ise hiçbir işe yaramayacaktır. Sadece vücuttaki bakterilerin direncine sebep olacaktır, bir diğer önemli nokta ise çok ciddi bir ekonomik kayıp. Ülkemize çok ciddi bir maliyet getiriyor. Biz hekimler olarak bu hafta boyunca farkındalık açısından dikkat çekmek için etkinliklerimiz olacak. Vatandaşlarda birey olarak dikkat edelim ve antibiyotiği yerinde ve gerekli olduğu durumlarda kullanalım. Zaten antibiyotiği hekim öneriyle kullanmalı. Bakanlık nezdinde antibiyotik kullanımı dijital ortamda takip ediliyor. Hekimlerinden antibiyotik kullanım düzeyi yüksek çıktığında Enfeksiyon hastalıkları hekimi olmama rağmen bana da bakanlık soruyor. Antibiyotik tanımlara bakılarak yazılmalı. Burada amaç dengesiz antibiyotik kullanımının öneme geçmek. Bu konuyu tüm derslerimizde öğrencilerimize de anlatıyoruz. Akılcı antibiyotik kullanımı öneriyoruz. Tüm dünya genelinde de bu böyle. Endikasyon varsa, bakteriyel enfeksiyon düşünülüyorsa bu durumlarda antibiyotiğin yeri varsa mutlaka hekim bünyesinde verilmesi gerekiyor" dedi.