Bakan Zeybekci, buradaki konuşmasında, geçen yılın her anlamda çok önemli bir yıl olduğunu belirterek, milletin 16 Nisan referandumunda, Türkiye için istikrarlı bir geleceğin kararını verdiğini, bu kararın iş ve siyaset dünyasına çok önemli bir sorumluluk yüklediğini söyledi.
Türk milletinin 2017'de ülke üzerindeki negatif beklentileri dağıttığına işaret eden Zeybekci, şöyle devam etti:
"Bazı çevrelerin 'ekonominin 2017'de duraksayacağına' ilişkin beklentilerine Türkiye 3 çeyrekteki yüzde 7,4'lük büyümeyle karşılık verdi. Dediler ki '2017 yılında referandum var, ekonomi zayıf, yatırım yapılmaz.' Geçen yıl Bakanlığımızca düzenlenen teşvik belgelerindeki yatırım tutarında, bir önceki yıla göre yüzde 81'lik artış oldu. Bölgesel ve küresel gelişmeler nedeniyle senenin başında öngörülen 153,3 milyar dolarlık ihracat hedefimizi gerçekçi görmediler. 2017'yi, 2016'nın son çeyreğinden itibaren ihracat seferberliği yılı ilan etmiştik. Orta Vadeli Program'da hedefimizi 156,5 milyar dolara çıkardık. Türkiye bu hedefleri kırarak ve ihracatını 157,1 milyar dolara taşıyarak cevabını verdi."
"KÜRESEL TİCARET 2017'DE YÜZDE 9 CİVARINDA BÜYÜYECEK"
Zeybekci, Türkiye'nin en son 2012'de çift haneli ihracat büyümesi yaşadığını anımsatarak, 5 yıl aradan sonra gelen çift haneli büyümenin devam etmesi için Bakanlık olarak hedefe odaklandıklarını dile getirdi.
Türkiye'nin dışa dönük, ihracata, üretime dayalı büyümeye ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Zeybekci, "İnşallah önümüzdeki aylarda ve yıllarda ihracatımızı bir bayram havasında sizlere açıklayacağız." ifadesini kullandı.
Zeybekci, dünya ticaretinin 2017 yılının 9 ayında yüzde 9 arttığını ve bu artışta emtia fiyatlarındaki yükselişin önemli etkide bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"ABD'nin ihracatı geçen yıl yüzde 6,2 ve Avrupa Birliği'nin (AB) ihracatı yüzde 7,4 artış göstermişken Çin'in ihracatı yüzde 7,5 arttı. Türkiye, yüzde 10,22'lik ihracat artışıyla dünya ekonomileri içinde üst sıralarda yer aldı. 2017 yılı dünya ekonomisi için bir toparlanma yılı oldu. Uluslararası kuruluşlar yüzde 3-3,5 bandında bir küresel büyüme tahmin ediyorlar. Türkiye'nin büyümesi ise 2017 sonu itibarıyla bunun yaklaşık iki katını bulacak. Bizim en önemli pazarımız AB'de büyüme 2018'de yüzde 1,5-2 bandında olacak. Küresel ticaretin 2017'de yüzde 9 civarında büyüyeceğini tahmin ediyoruz."
"İHRACATÇIMIZA VERDİĞİMİZ DESTEKLERİ ARTIRDIK"
Küresel büyümeyle emtia fiyatlarında artış olduğuna dikkati çeken Zeybekci, sadece son 7 ayda petrolün varil fiyatının yüzde 45 artışla 67 dolar seviyesine yükseldiğini ve bu durumun enerji zengini ülkelere ihracatı artırırken, enerji faturalarını da yükselttiğini söyledi.
Zeybekci, Türkiye'nin çevresindeki siyasi ve ekonomik risklerin zayıfladığına işaret ederek, AB ekonomisinin istikrarlı büyümeye geçtiğini ve siyasi risklerin çözülme aşamasında olduğunu dile getirdi.
Bu yıl, küresel büyüme, küresel ticaret ve emtia fiyatlarındaki olumlu seviyenin devam etmesini ve ihracatı desteklemesini beklediklerini ifade eden Zeybekci, şunları kaydetti:
"Bu kapsamda, 2018 yılı için ihracat hedefimiz 169 milyar dolardır. Gönlümüzdeki hedef ise 170 milyar dolar ve üzerine çıkmak. Bunu başaracağımıza inanıyoruz. Geçen yılın ilk günlerinde, tüm sektör temsilcilerimizle buluştuk. Uzun uzun sorunlarını dinledik ve önlerini derhal açacak önlemler aldık. Yaptığımız tüm çalışmalar sonunda hala çözülmeyen bazı konular var, bunlarla ilgili önümüzdeki günlerde diğer bakanlarımızla sonuç alıcı toplantılar yapacağız. Küresel gelişmelerin olumlu etkileri kadar 2017'yi ihracat seferberliği yılı ilan eden hükümetimizin de yoğun çalışmaları çok önemliydi. 2017'de ihracatçımıza verdiğimiz destekleri büyük miktarlarda artırdık. İhracatçımızın destek süreçlerini basitleştirdik, bürokrasiyi azalttık
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da dün resmi olmayan geçici dış ticaret verilerini açıklamış ve ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 10,22 artarak 142 milyar 532 milyon dolardan 157 milyar 94 milyon dolara çıktığını duyurmuştu.
Türkiye böylece ihracatta Cumhuriyet tarihinin en yüksek 2. seviyesine ulaştı.
Zeybekci, 7,6 milyar insanın yaklaşık 75 trilyon dolarlık bir katma değer ürettiği dünyada, yıllık 16 trilyon dolarlık ihracat yapıldığını anlattı.
Türkiye'nin 2002'de küresel ihracattan yüzde 0,55, 2008'de yüzde 0,81 pay aldığını hatırlatan Zeybekci, geçen yıl bu oranın yüzde 0,97'ye yükseldiğine dikkati çekti. Türkiye'nin, son 15 yılda dünya ihracatından aldığı payı ikiye katladığının altını çizen Zeybekci, şöyle devam etti:
"Bundan sonra yapmamız gereken marka-tasarım ve teknolojiye dayalı katma değer üreterek ihracat gerçekleştirmektir. Çünkü küresel ekonomide yalnızca marka-model ve teknolojiye dayalı katma değer üreten ülkeler 'zengin ülkeler' sınıfına geçebiliyor."
"PROJE BAZLI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ ÇALIŞMALARI BİTTİ"
Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi'nin, Türkiye'nin kendi devlerini yaratma projesi olduğunu dile getiren Zeybekci, "Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi'ne ilişkin çalışmalarımız bitti. Bunu bir törenle ocak ayı içinde kamuoyuyla paylaşacağız. Şimdiye kadar sonuçlandırdığımız projeler 80 milyar liraya yakın." diye konuştu.
Zeybekci, 2017 yılının 3 çeyreğindeki yüzde 7,4'lük büyümeye ihracatın 1,45 puanlık net katkısı olduğunu, yatırımların da 2,31 puan katkı sağladığını bildirdi.
Geçen yıl Bakanlık tarafından düzenlenen yatırım teşvik belgelerinde yüzde 49, yatırımlar kapsamında öngörülen istihdamda yüzde 63 ve yatırım tutarlarında yüzde 81 olmak üzere 178 milyar lira tutarında artış görüldüğünü aktaran Zeybekci, "Yatırımlara, 80 milyar liralık proje bazlı yatırımları da ilave ettiğimizde 2018 yılının ilk çeyreğinde bu çeyrek trilyon demek... 2018'de ithalatımızın 230 milyar dolar seviyesinde olmasını öngörüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
"GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN GÜNCELLENMESİ"
Zeybekci, Türkiye'nin üretimini yapısal olarak dönüştürecek, cari açığı azaltacak Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında haksız rekabete karşı içerideki üreticileri koruyan tedbirleri almaya devam edeceklerini vurgulayarak, bu yıldan itibaren 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Teşvik Sistemi'nin devreye girdiğini söyledi.
AB ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesinde geçen yıl duraksama yaşandığını anımsatan Zeybekci, son görüşmeler sonucu 2018'de bu konuda çok önemli sonuçlar alacaklarına inandığını dile getirdi. İngiltere ile Brexit sonrası ticaretin devam etmesiyle ilgili teknik mutabakatı sağlayan ilk ülkenin Türkiye olduğuna işaret eden Zeybekci, bu konudaki görüşmeleri devam ettirdiklerini bildirdi.
Zeybekci, 2017 yılında gerçekleşen 157,1 milyar dolarlık ihracatın "tarih" olduğunu dile getirerek, "Cesaretle, ümitle ve geniş bir vizyonla ihracatımızı artırarak bu ülkeyi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün muasır medeniyet seviyesinin üzerine taşımak için her gün çalışmaya devam edeceğiz." dedi.