İklim değişikliği ile mücadele kapsamında sık sık kamuoyunun gündemine gelen, "Avrupa kömürden vazgeçecek mi?" sorusu yanıtını buldu. Avrupa'da gelişen yeni nesil termik santral teknolojileri, kömürün arz güvenliği için en önemli kaynak olarak kullanılmaya devam etmesini sağlayacak. Avrupa'da, gelişen son filtreleme teknolojileri ile kükürt dioksit salımı tamamen bitirilirken, yeni nesil baca teknolojilerine yatırım yapılarak kömürden elektrik üretilmeye devam edilecek. 2017'nin ilk yarısı itibarıyla 682 kömür santralinin faaliyet gösterdiği AB'de, 30 adet yeni santral için de çalışmalar sürüyor. Avrupa'nın kömürden elektrik üretimine bakışını, Kuzeybatı Avrupa'nın enerji limanı olarak adlandırılan Hollanda'daki Eemshaven Elektrik Üretim Tesisi'nin Operasyon Müdürü Marinus Tabak anlattı.
KÖMÜR ARTIK TEMİZ ENERJİ
Tabak, yenilenebilir enerji kaynaklarının kesintili bir enerji türü olması nedeniyle mutlaka termik, nükleer ya da doğalgaz çevrim santralleri gibi santrallerle desteklenmesi gerektiğini vurgularken, elektrik arz güvenliği için yeni nesil termik santrallere yatırım yaptıklarını ifade etti. Son yirmi yılda gelişen teknoloji sayesinde Kükürtdioksit (SO2) ve Azotoksit (NOX) emisyonlarının sıfıra yakın düzeylere düşürüldüğünü belirten Tabak, günümüzdeki teknolojik imkânlar sayesinde kömürün de temiz bir enerji kaynağı haline geldiğinin altını çizdi. Tabak, Hollanda'nın en rüzgârlı noktasında bile rüzgar türbinlerinin yüzde 30 kapasite ile çalışabildiğine dikkati çekerken, "Buna karşın, gelişen teknolojiyle birlikte kömüre dayalı termik santrallerin verimlilikleri, 1980'lerdeki yüzde 36 düzeyinden bugün itibariyle yüzde 46'ya yükseldi. Bu sayede kömür hâlen dünyanın en etkin enerji kaynaklarından biri olmaya devam ediyor" dedi.
HOLLANDA DA BAĞIMLI
Dünyanın önde gelen gaz rezervlerinden birine sahip olan Hollanda'nın bile yüzde 60'lara varan doğalgaz bağımlığını düşürebilmek adına kömüre dayalı termik santral yatırımı gerçekleştirdiğini belirten Tabak, kaynak ve tedarikçi çeşitlendirmesi sayesinde bağımlılığın düşürülebildiğini; diğer yandan, kurulan temiz kömür santrallerine karşılık eski kömür santrallerinin devreden çıkarılmasıyla karbon emisyonlarının da azaltıldığını ifade etti. Tabak, gelişmekte olan ülkelerde önümüzdeki yüzyılda enerji talebinin artmaya devam edeceğini vurguladı.
TÜRKİYE DE 'YENİ NESİL' DEDİ
Yenilenebilir
enerji üretiminin
yerli kaynaklarla
artırılması için
Türkiye'de açılan
Yenilenebilir Enerji
Kaynak Alanları
ihalelerinin yanı
sıra Enerji ve Tabii
Kaynaklar Bakanı
Berat Albayrak,
yeni dönemde yapılacak
termik santrallerin
en ileri
filtreleme teknolojileri
ile yeni nesil
santraller olarak
hayata geçirileceğini
belirtmişti.
Bakan Albayrak,
eski santrallerin de
2019'a kadar tamamının
en son teknolojik
filtreleme
ve çevresel kriterlere
göre bacalama,
filtreleme
sistemlerini yenileyeceklerini
kaydetmişti.
2016 verilerine
göre Türkiye'de
elektrik üretiminin
yüzde 17.52'si ithal
kömürle 15.35'i
taşkömürü ve linyitle
gerçekleştiriliyor.
Bu oran
Polonya'da yüzde
84, Almanya'da 40,
Danimarka'da 34
düzeyinde.