Doğu ve Güneydoğu'daki üniversite öğrencilerinin kişisel ve sosyal gelişimlerini desteklemek amacıyla 1999'da kurulan Türkiye İnsan Kaynakları Vakfı (TİKAV), Anadolu gençliğini Avrupa sosyetesindeki yaşıtlarıyla aynı programda buluşturmak için kolları sıvadı. Akın Ailesi'ne ait vakfın başkan yardımcılığını üstlenen Hamdi Akın'ın kızı Pelin Akın, sahip olduğu imkânlardan Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki yaşıtlarının da yararlanması gerektiğine inanarak yola çıkmış. Lise yıllarında içinde yer aldığı dünyaca ünlü The Duke of Edinburgh's programını Türkiye'ye 10 yıl önce getirdiklerini söyleyen Akın, 140 ülkenin yer aldığı programın 2012'de yeni standartlara kavuşunca daha kurumsal bir hal aldığını belirtiyor. Pelin Akın, programı okullara anlattıklarında başta anlaşılmadığını ancak daha sonra taleplerin arttığını belirtiyor.
ÖRNEK VAKA OLDUK
2004'te devlet korumasındaki çocuklara ve polis okulu öğrencilerine verildiğinde dünya çapında 'örnek vaka' olarak kabul edilen TİKAV'ın uygulaması, bugüne kadar 14-25 yaş arası 12 bin kişiyi programa dahil etmiş. Akın, 5 binin üzerinde mezun verdiklerini ve sayının giderek arttığını söylüyor. Şu anda 32 okulla alt sözleşme imzaladıklarını söyleyen Akın, "İstanbul, İzmir ve Ankara'nın dışında Gaziantep, Maraş, Eskişehir gibi Anadolu illerinden okullar da bunların içinde. Hedefimiz fırsat eşitliği. Artık sadece okullar değil şirketler ve sivil toplum kuruluşlarını da programa dahil edeceğiz" diyor. Program kapsamında gençlere gönüllü katılım sürelerine göre bronz, gümüş ve altın ödüller veriliyor. Buna göre gençler toplum hizmeti, fiziksel gelişim, beceri geliştirme, macera ve keşif ile toplumsal uyum kategorilerinde ödül alıyor. Lisanslı okullarda birer ödül lideri belirleniyor. Genellikle öğretmenlerden oluşan bu kişilere eğitim veriliyor. Onlar da sistemi gençlere aktarıyor. Pelin Akın, dünyaca ünlü işadamlarının da yer aldığı büyük bir network oluştuğunu belirterek, "Yurtdışında öne çıkan okullar formlarında bu programa katılıp katılmadığınızı soruyor. Bu aynı şekilde uluslararası bir şirkette de avantaj yaratan bir durum. Çünkü ciddi bütçelerle hazırlanan bir kişisel gelişim programından geçtiğinizi gösteriyor" diyor.
İLK ÖDÜLLER EKİMDE
Türkiye, ilk ödül dağıtımını ekimde yapacak. Pelin Akın, şu anda 2 bin olan katılımcı sayısını 2016'da 3 bine çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor. Merkez İngiltere, Türkiye'ye 2020 için 20 bin katılımcı hedefi koymuş.