Üzerlerine yapışan kasların kasılması ile pasif olarak hareket işine katılrlar.Bu kemiklerin herbirine ayrı ayrı isimler verilmiştir.Yetişkin bir insanda 206 kemik vardır.Bütün kemikler, tıkız ve sünger dokudan yapılmıştır.Tıkız doku, kemklerin çevresinde bir tabaka meydana getirir.Sünger doku ise tıkız doku kılıfının içinde olup kemik lamellerinin birleşmesiyle oluşmuştur.Kemik trabekülleri adını alan bu lameller kemiklerin dayanıklı olmalarını sağlarlar.Kuru bir kemikte sünger dokunun araları boştur.Taze ve yaş kemikte ise bu boşluklar, kemik iliği denen kırmrzı ve yumuşak bir madde ile doludur.
KEMİKLER DIŞ GÖRÜNÜŞLERİ BAKIMINDAN ÜÇ CİNSTİR:
a.Uzun Kemikler:Kol ve bacak iskeletinde bulunur.Bunların boyları, genişliklerinden ve kalınlıklarından daha çoktur.
b.Yassı Kemikler:Başımızda, omzumuzun arkasında, kalçamızda bulunur.Bu kemiklerin uzunluklarıyla genişlikleri, kalınlıklarından daha çoktur.
c.Kısa Kemikler:Omurga ve bilekte bulunur.Bu kemiklerde her üç boyut hemen hemen birbirine eşittir.
KÖPRÜCÜK KEMİĞİ:
Omuz kavşağının ön kemiğini teşkil eden köprücük kemik yatay durumda konulmuş ve (S) harfi biçiminde bükülmüş uzun bir kemiktir.
GÖĞÜS KEMİĞİ:
16-18 cm. uzunluğunda, yukarı ucu daha geniş ve arkada, alt ucu daha dar ve önde simetrik olan bir kemiktir.Yapılışı bakımından omurlara benzer.
KÜREK KEMİK:
Omuz kavşağının arka kemiğini teşkil eden kürek kemik, tepesi aşağıda bir üçgene benzer.
KOL KEMİĞİ:
Bu, uzun bir kemik olup eklemli iki ucu vadır.
KABURGALAR:
Şerit biçiminde, yassı ve yay gibi bükük olan kaburgalar, göğüs boşluğunun büyük bir kısmını sararlar.Herbir tarafta 12 kaburga vardır.Kemik kaburga ve kıkırdak kaburga olmak üzere ikiye ayrılrlar.Kaburgalara birçok kas yapışıktır, bunlardan diyaframa hareketiyle göğüs kafesinin çaplarını değiştirir ve solunuma denir.