2 hafta süren yarıyıl tatilinin ardından binlerce öğrenci için ikinci yarıyıl önceki gün başladı. Tatil süresince dilediğince vakit geçirmeye alışan öğrenciler eğitimin ilk günlerinde zaman zaman okul reddi sorunu yaşayabiliyor. Her 100 çocuktan 1'inde gözlemlenen bu problem mide ağrısı, baş dönmeleri gibi psikosomatik hastalıklara da neden olabiliyor. Baskı yaparak okula gitmesi için zorlamak da çocukta öfke nöbetleri, okuldan kaçmak, kendine zarar vermek gibi durumlara yol açabiliyor. Uzmanlar bu sürecin aşılabilmesi için velilerin okul reddine neden olan faktörü belirleyerek oyun ya da hikâye yöntemleriyle çocukların okula yeniden alıştırılması gerektiğini söylüyor. Okul malzemelerini birlikte almak, ders kitaplarını beraber kaplamak, çantasını kendisinin hazırlamasına izin vermek çocuğun okula dönüş motivasyonunu artırıyor.
NEDENİ İYİ BELİRLENMELİ
Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Fırat Hamidi "Okul zamanı geldiğinde çocuk okula gitmek istemediğini sözel olarak ya da davranışlarıyla ifade eder. Israrla evden ayrılmak istemez. Yataktan kaldırmak, uyandırmak son derece güçleşir. Bu durum okul çağına gelmiş her 100 çocuktan 1'inde görülüyor ve okul hayatının herhangi bir döneminde ortaya çıkabiliyor. Okula gitmeyi reddeden çocuğa yardımcı olmanın temel şartı bu durumun altında yatan nedenin araştırılması olacaktır" bilgisini verdi. Çocukların neden okula gitmek istemediğini sözlü olarak ifade edemeyebileceğini hatırlatan Hamidi "Böyle durumlarda resim çizdirme, hikâye anlatma ya da insan figürlü oyuncaklar yardımıyla farklı bir iletişim kanalı kurulabilir" diye konuştu.
UYKU BASKISI YAPMAYIN
Ailelerin okul kaygısı yaşayan çocuğa özellikle ilk hafta baskı yapmamaları gerektiğini ifade eden Altınbaş Üniversitesi Çocuk Gelişimi Programı Başkanı Uzman Klinik Psikolog Dila Özçelik "Aileler, çocukların okul içi ve okul dışı aktivitelerini çocuklarla birlikte planlayabilirler. Tatille birlikte esnemiş olan uyku saatleri çocukların sabah kalkışlarını zorlaştırabilir. Ancak çocuğa erken yatması için baskı yapmayın. Çocuk tatilden sonraki ilk gün okulda yorulacağı için akşam daha erken yatacak ve ikinci gün itibariyle uyku saatleri kendiliğinden normale dönecektir" dedi.
UYUM EVDE BAŞLIYOR
Okul kaygısının normal bir süreç olduğunu altını çizen Kayı Okulları Eğitim Danışmanı Deniz Demirtaş ise okula uyumun evde başladığını söyleyerek "Uzun bir tatil sonrası evde tekrar düzenli bir yaşamın başlaması kilit noktadır. Bu açıdan aileler öncelikle teknolojik aletlerin kullanım süresini, ders çalışma, uyku saati gibi zamanlamaları düzenlemelidir" dedi. Olası psikosomatik hastalıklar için rehberlik biriminden destek alınması gerektiğini belirten Demirtaş "Okulda yeni dönemde yapılacak aktiviteler üzerine sohbet etmeniz okulu daha çekici hale getirerek, çocukların arkadaşlarıyla ve öğretmenleriyle yeniden bir araya gelme isteğini arttırır" diye konuştu.