Myanmar askeri güçlerinin ve Budist çetelerin 17 gündür sürdürdüğü katliamdan kaçan Arakanlı Müslümanlar'ın, Naf Nehri'ni geçişleri sürüyor. Ölümden kaçarak kampa sığınan binlerce Arakanlı gününün tamamını kamp içinde dolaşarak yemek ve içecek su arayarak geçiriyor. Muson yağmurlarının aralıksız devam ettiği bölgede, Arakanlı mültecilerin yaptıkları ev, sadece iki bambu ağacı ve bir çatıdan oluşuyor.
ÇOCUKLARIM İÇİN...
Eşini ve birçok akrabasını Budist çetelerin saldırılarında kaybeden Ayşe Ayuf, 8 günlük bir yürüyüşün ardından Bagladeş'e ulaşmayı başarmış. Yol boyunca açlıktan ölmemek için ot yediklerini anlatan Ayşe Ayuf, "Köyümüz yakıldı. Çocuklarım yaşasın diye yola çıktım. Yolda aç kaldık, ot yedik, ormanda ne bulduysak onu yedik. Şimdi mülteci kampındayım.Yemek olarak sadece pirincimiz var. Pirinç biterse o zaman dolaşmaya başlayacağım yiyecek bir şeyler bulmak için. Burada çocuklarımın açlıktan ölmesine izin vermeyeceğim" diye konuştu.
Myanmar'daki katliamdan kaçan Arakanlı Müslüman kadınlar, kaçış yolunda son 15 gün içerinde 100 bebek dünyaya getirdi. Bu kadınlardan biri olan Nurbahar Nurislam 10 gün önce saklandığı ormanda doğum yaptı. Yeni doğmuş yavrusu kucağında Bangladeş'e ulaşan Nurislam, bebeğine İbrahim adını verdi. Kocası ve 6 çocuğuyla birlikte özgürlüğüne kavuşan anne, "Myanmar Ordusu köyümüzü saldırınca eşim ve 5 çocuğumla yola çıktık. Evden çıktıktan sonra yürüyüşün 4'üncü gününde ormanda 6'ıncı çocuğumu doğurdum. Diğer Arakanlı kadınlar bana yardım etti. Biz çok acı çektik umarım bebeğim acı çekmez, hepimize umut olur" dedi.
Öte yandan son bir haftada Bangladeş- Myanmar sınırındaki Teknaf ve Ukhiya bölgelerine sığınan 200 Müslüman çocuğun yaşamını yitirdiği duyuruldu.
313 BİNE ULAŞTI
Myanmar Ordusu ve budist çetelerin zulmünden kaçarak zorlu bir yolculukla Bangladeş'e sığınanların sayısı Birleşmiş Milletler verilerine göre 313 bine ulaştı. Bölgedeki BM yardım merkezlerine ulaşımı dahi engelleyen Myanmar ateşkesi de reddediyor. Myanmar askerlerinin sınıra yerleştirdiği mayınlar da ölüm riskini artırıyor.
KISITLI PİRİNCE İNSAN AKINI
BM Gıda ve Tarım Örgütü, haftasonunda barınacak yer ve yiyeceğe ihtiyacı olan binlerce Arakanlı'ya Kutupalong kampında pirinç dağıttı. Dağıtım merkezinde gelen çamur içinde, yorgun binlerce kişinin pirinçleri aldığı görülürken, Reuters ajansı etnik temizlikten kaçan Arakanlı bir kadının, "Dört saattir pirinç almak için kuyrukta bekliyorum. Çok açım" sözlerini aktardı. BM yetkilileri, Müslüman Arakanlıların günlerdir aç ve bitkin bir şekilde Bangladeş sınırına doğru kaçan Arakanlılara yardım eden bir gönüllü Reuters'a, "Hayatımda böyle bir insan akını görmedim. Ancak sadece 2 bin 500 aileye yetecek kadar pirincimiz var" diye konuştu.
Ayşe Ayuf
'DERS KİTAPLARINA GEÇECEK NİTELİKTE BİR ETNİK TEMİZLİK'
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nin dün Cenevre'de düzenlenen toplantısında konuşan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra'ad El Hüseyin, Myanmar'ın Arakan Müslümanlarına uyguladığı etnik temizlik politikasının ders kitaplarına geçecek nitelikte olduğunu söyledi. El Hüseyin "Myanmar hükümeti acımasız ve geniş çaplı ayrımcıkla zalim bir operasyon yürütüyor. Şu an oradaki durum, etnik temizliğe örnek olması için ders kitaplarına geçecek nitelikte" dedi.