ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesinin ardından en sert tepkiyi gösteren Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'deki (BM) yoğun girişimleri sürüyor.
Türkiye'nin öncülüğünde BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunulan, ve ABD'nin Kudüs kararının ilgili BM kararlarına aykırı olması nedeniyle hukuken geçersiz sayılmasını öngören tasarının oylaması dün yapıldı. 15 üyeden İngiltere, Fransa, Çin, Rusya, Uruguay, Bolivya, Etiyopya, İtalya, Japonya, Kazakistan, Senegal, İsveç, Ukrayna ve Mısır tasarı lehinde oy kullandı. 14 ülke karşısında yalnız kalan ABD ise tasarıyı veto etti.
Dışişleri Bakanlığı kaynakları, bu gelişmenin ardından, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerle birlikte Türkiye'nin bir sonraki aşama olan BM Genel Kurulu'na konuyu getireceğini vurguladı. Tasarının buradaki oylamada üçte iki çoğunlukla kabul edilmesinin beklendiği, ancak Türkiye'nin sayının artması için çabalarını sürdürdüğü belirtildi. Dışişleri kaynakları, "Uniting for Peace" (Barış İçin Birleşmek) tasarısının BM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi durumunda, BMGK tasarısı gibi bağlayıcı olduğunu belirtti.
Kudüs'ün nihai statüsünün ilgili BM kararları ile uyumlu müzakereler sonucunda çözülmesi gerektiği vurgulanan tasarıda, şu ifadelere yer verildi: "Kutsal Kudüs şehrinin karakteri, statüsü veya demografik yapısında değişikliğin önünü açacak herhangi bir karar ya da adım, yasal olarak hükümsüzdür ve iptal edilmelidir." Ayrıca, herhangi bir ülkenin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımaması gerektiği çağrısında bulunuldu.
Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında da kararın esefle karşılandığı vurgulanarak, "Tasarının ABD tarafından veto edilmesi, bu ülkenin tarafsızlığını yitirdiğini bir kez daha ortaya koymuştur" denildi. ABD'nin oylamada yalnız kalmasının, Kudüs'le ilgili kararın hukuk dışılığını da gösterdiği kaydedildi.
TRUMP TEK BAŞINA