Geçtiğimiz günlerde drone kullanma yarışmasını 15 yaşında bir çocuk kazandı. Çocuklar sanal dünyada büyüklerden daha hızlı yetenek geliştiriyor. 3 boyutlu düşünme yetenekleri, sanal ortamda bir oyun ya da programa uyum gösterme hızları yetişkinlerden daha başarılı. Makinelerin birbiri arasında konuştuğu kodlama dili konusunda ise çocuklar büyük yetenek. İnternet siteleri, özel kurslar ve teknoloji şirketleri kodlama eğitimi için harekete geçti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kodlama eğitiminin müfredata yerleştirilmesi için çalışmalara başladı. Şimdi çocukların yönettiği bir gelecek hayal edin. Büyükler farkında dahi olmadan çocukların yönetimi ele geçirdiği şehirler ve ülkeler olduğunu düşünün. Ancak bire bir konuştuğunuzda hiç biri bunu itiraf edemiyor. Anne babalarının kendileriyle daha çok vakit geçirmesi için zaman ayarlarını değiştiriyorlar. Ancak bir yandan da haz duyguları oluşmadığı için pek çok kişiye farkında olmadan zarar verebiliyorlar. İşte böyle bir bilim kurgu filmden sahneler düşünmek için elimizde yeterince veri var. Çocuklar artık nesnelerin ve robotların geliştirildiği kodlama dilini çok küçük yaşlarda öğreniyorlar.
ROBOT VE NESNE DİLİ
Çocukların pedagojik yaş tanımları bile değişiyor. Çocuklar hakkında ezbere bildiğimiz her konu yeniden tanımlanıyor. Çocukların öğrenme yeteneklerini temel bilgilerin dışında çağın ihtiyaçlarına göre düzenlemek gerekiyor. Dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft ve Google gibi teknoloji devleri sadece yetişkinlere değil, çocuklara da kodlama eğitimi veren programlara destek oluyor. Milyarlarca nesnenin internete bağlandığı geleceğe, çocuklar kodlama öğrenerek yetişiyor. Kodlama ve robotik teknolojileri ilköğretim çağında keşfeden çocuklar geliyor. Her yıl ne kadar insanın, ne kadar nesnenin internete bağlanacağıyla ilgili tahminler yayınlanıyor. Üç boyutlu düşünme yetenekleri çocukların bu alanda proje geliştirmesini sağlıyor. Üç boyutlu yazıcılarda model geliştirme konusuna çocuklar yetişkinlerden hızlı uyum sağlıyor.
MÜFREDAT DEĞİŞİYOR
İşte bu gelecek için çocuklar çok özel eğitimler alıyor. Özel okullar bu konuda harekete geçti bile. Üstelik sadece kodlama değil, robotik ve üç boyutlu tasarım konusunda çalışmalar yürütülüyor. Bahçeşehir Koleji http://kodlamasaati. org sitesi üzerinden çocukların kodlama eğitimleri için özel proje üzerinde çalışırken bazı özel okullar müfredatlarına kodlama ve robotik dersleri ekledi bile.
Özel okullar hayata geçiriyor
Erkan Ulu Özel Ortaokulu, müfredatına eklediği "kodlama ve robotik teknolojileri" ile yarının teknolojisini bugünden şekillendiren geleceğin çocuklarını yetiştiriyor. Okul, tablet destekli teknolojik sınıflarının yanı sıra, müfredatına eklediği kodlama, robotik, grafik tasarım dersleri ve Girişimcilik ve İnovasyon Kulübü'yle çocukların dünyayı yönlendireceği geleceğe işaret ediyor. Oyun çağına daha yakın ve adaptasyon sıkıntısı yaşanabilecek 5. sınıflar için derslik, bir uzay üssü olarak hayal ediliyor ve öğrencilere görev olarak birtakım problemler verilip çözüm üretilmesi isteniyor. 6 ve 7. sınıflarda ise gerçek yaşamdan problemler üzerinde duruluyor. Yaklaşık 70 öğrencinin katıldığı haftada üç saat işlenen programlama, robotik ve grafik tasarım derslerinde Scratch, Robotc ve Inskcape gibi programlarla eğitim teknolojilerinden faydalanılıyor. Öğrencilerin yıl sonu hedefi ise otonom hareket kabiliyeti kazanmış robotlar yaparak o robotları kumandasız bir şekilde labirentten çıkarmak. Projeyi tamamlamayı başaran öğrencilerden 10'u, ABD'de gerçekleşen VEX-IQ CHALLENGE yarışmasının gelecek yılki turnuvasına katılabilecek.