Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Sonbaharın sağlıklı armağanı kızılcık

Sonbaharın habercisi kızılcık eylül ayında hasat edilmeye başlar. Genelde Türkiye’nin kuzey hattında yetişir. Kızılcık, Kızılderililer tarafından binlerce yıldır ilaç olarak yararlanılan ve ülkemizde de yetişen bir meyve. İçerdiği C vitamini sayesinde hastalıklardan koruyan bu tadı biraz buruk meyve kıpkırmızı bir sağlık deposu

Kızılcık meyvesinin yüzde 88'i sudur. Fakat organik asitler, C vitamini, proantosiyanidin, antosiyanidin ve kateşin adlı antioksidanlardan zengindir. Kızılcık meyvesinin sezonu çok kısa sürdüğü için bu meyveyi derin dondurucuda saklayabilir ve tüm kış boyunca ilk günkü tazeliğini koruyarak tüketebilirsiniz. Kızılcık güçlü bir mikrop savar olduğu için sağlıklı yaşamın vazgeçilmezidir. Sonbahar-kış mevsiminde vücut direncini artıran bir süper yiyecektir.
MİDEYİ KORUR: Kızılcıkta bulunan proantosiyanidinler sindirim sistemimizdeki mikrofloradan emilerek kan yoluyla vücuda dağılıp tüm zararlı bakteri ve virüsleri etkisiz hale getirebilir. Buna en güzel örnek ülkemizde; midede yaygın görülen helicobakter pylori denen, mide iç duvarında ülser ve kanser etkileri yaratan virüse karşı enfeksiyonda azalma yaratmasıdır. Kızılcık meyvesinin suyu peptik ülser denilen sindirim sistemi hastalığına da iyi gelir.
İYİ HUYLU KOLESTEROLÜ YÜKSELTİR: Kızılcık zayıflama diyeti uygulayan kişilerin bu mevsimde tercih edebileceği en değerli meyvedir. Şişman kişilerin zayıflama diyetlerine eklenen taze kızılcık ya da kızılcık suyunu dört hafta tüketirseniz HDL kolesterolünüz artar, LDL kolesterolünüz azalır, hızlı kilo verir ve tok kalma süreniz uzar. Bir küçük kase kızılcık 100-150 kalori barındırır.
ROTAVİRÜSE ETKİLİ: Rotavirüs çocukların korkulu rüyası olan ve uzun süre tedavi gerektiren bir mikrop. Bugün çocukların sık sık hastaneye yatmasına sebep olan rotavirüs ishallerine karşı tedavi edici bir ilaç bulunmuyor. Ancak kızılcık suyunun doğal, yan etkisi olmayan ve ishalde oluşan bağırsak florasını düzenleyerek tedavi edici etki yaratması büyük bir buluştur.
İDRAR YOLLARI SAĞLIĞINA BİREBİR: İdrar yolları enfeksiyonlarının tedavisi zordur ve uzun sürer. Kızılcık ve kızılcık suyunun idrar yolu enfeksiyonlarını sağlayan bakterilerin üriner sisteme yapışmasını önleyerek hastalığın tedavisini sağladığı uzun yıllardır bilinmektedir. Kızılcık suyu üriner sistem dışında kış mevsiminde hızla yayılan üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan bir çok virüs için de ilaçlardan daha etkilidir.
MİNERAL DEPOSU: Günlük mineral ihtiyacının yüzde 6-25 kadarını sağlayabilen kızılcık meyvesi potasyum, manganez, bakır ve çinkodan zengin. Kızılcık besinlerde nadir bulunan krom mineralinin de doğal kaynağı. Krom, özellikle diyabetli hastalarda hem kan şekerini kontrol altına alabilen hem de yağ dokusunu azaltabilen bir mineral. Diyabetiniz varsa kan şekerinizi yükseltmeyen kızılcıktan gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz.
ÖDEM ATTIRICI: Yaprakları ödem sökücü. Kızılcık sadece meyvesinden değil yapraklarından da sağlık fışkıran bir iksir. Kızılcık yapraklarından bir avuç alın ve cevzeye koyun. Üzerine 1.5 bardak su ekleyip kaynatın. Ödem hissettiğiniz günlerde sabah aç karnına bu karışımı süzün ve sadece suyunu için.
BÖREK TAŞI OLANLAR DİKKAT! Yüksek proteinli besinlerle beslenen kişilerde idrarda ürik asit miktarı artar, kalsiyum ve okzalat atımının normalin üzerinde olması böbreklerde kalsiyum okzalat taşının oluşmasına sebep olur. Kızılcık, okzalat taşını artıran besinlerin başında gelir. Bu sebeple okzalat taşı riski taşıyan kişilerin kızılcıktan uzak durmalarını tavsiye ederim.

Ev yapımı kızılcık suyu
Yarım kilo kızılcık
1 yemek kaşığı bal
1 litre su
1 kabuk tarçın
5 kuru karanfil
1 limon

YAPILIŞI:
Kızılcıkları su, karanfil ve kabuk tarçın ile kaynatın. Kızılcıklar yumuşayınca balı ekleyin. Sonra soğutun ve tel süzgeçten geçirin. Süzgeçten geçen kızılcık suyuna bir limonu sıkın ve karıştırın.
Taze nane yapraklarıyla servis edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA