Her anne-baba, mutlu ve özgüvenli çocuklar yetiştirmek ister. Onların tüm ihtiyaçlarını karşılamak için iyi niyetli çabalar içinde olsalar da zaman zaman duygularını görmezden gelebilirler. Oysa çocuklarınıza beraber oynamak hatta bazen sadece gözlerinin içine onları anlayarak bakmak mutlu olmaları için yeterlidir. Psikolojik Danışman Cangül Özer'den kaliteli zaman geçirme kavramının içeriğini öğrendik.
1) Çocuğunuzu tanıyın
Kaliteli zaman birlikte olmaktan keyif alınan zamandır, bu durumda karşınızdaki çocuğun nelerden keyif aldığını bilmeniz gerekir. Bunun için anne-babalar çocuğun gelişimi, ihtiyaçları, ilgi alanları, oyun/ oyuncak ve etkinlik tercihleri hakkında fikir sahibi olmalıdırlar.
2) Herkesin keyif almasına dikkat edin
Anne-babanın çocukla birlikte vakit geçirmekten gerçekten keyif alması önemlidir. Çocuklar ebeveynlerinin duygularını hemen anlarlar ve görev gibi görülerek geçirilen zaman karşılıklı hayal kırıklığı yaratabilir. Bu nedenle zamanın içeriği herkesin keyif alabileceği şekilde planlanmalıdır.
3) Doğru zamanı yakalayın
Günün hangi zamanında birlikte keyiflice bir şeyler yapılabileceği her ailede değişebilir. Örneğin, akşam eve geldiklerinde fazlasıyla yorgun olan ve çocuğa vakit ayırmakta zorlanan anne-babalar sabah işe gitmeden önceki zamanlarını değerlendirebilirler.
4) Hayatınızın bir parçası haline getirin
Çocuğun gelişimini destekleyecek etkinlikler yapmak, sohbet ederek iç dünyasını anlatmasını sağlamak her yaşta değerlidir. Çocukla kaliteli zaman geçirmek anne-baba için bir görev değil hayatlarının akışı içinde sürekli hale gelen bir ilişki biçimi olmalıdır.
5) Anne-baba ile kaliteli zaman geçirmek önemli
Çocuklar hem anne hem de baba ile olumlu ilişkilere ihtiyaç duyarlar. Kaliteli zaman geçirmek için anne-baba ve çocuğun birlikte olması önemlidir; fakat koşullar nedeniyle bu sağlanamıyorsa ebeveynlerin ayrı ayrı çocuğa ihtiyaç duyduğu zamanı ayırması gerekir.
6) Etkinlikler çocuğun becerilerini geliştirmeye yönelik seçilebilir
Çocukla kaliteli zaman geçirmek için onun yaş ve gelişim özelliklerine uygun, destekleyici faaliyetler seçilebilir. Bu şekilde anne-baba hem çocuğuyla olumlu iletişimini sürdürür hem de onu hayata hazırlar. Örneğin, 0-2 yaş döneminde daha çok göz teması gerektiren, dil gelişimini destekleyecek oyunlar oynanabilecekken; 3-6 yaş arasında çocuğun motor becerilerini ve hayal gücünü destekleyecek faaliyetler (hamur, lego, resim, kes-yapıştır faaliyetleri gibi) yapılabilir.
7) Kaliteli zamanın içeriği değişebilir
Birlikte geçirilecek zamanda neler yapılacağı kişisel tercihlere, zamana ve çevresel koşullara göre değişebilir. Aynı zamanda kaliteli zaman geçirmek için mutlaka bir etkinlik yapılması şart değildir. Çocukla sohbet ederek, kendi günlük yaşantınızdan bahsederek ya da birlikte kitap/gazete okuyarak da kaliteli zaman geçirebilirsiniz. Her ne yapıyor olursanız olun, önemli olan çocuğunuzla kurduğunuz iletişimdir.
8) Kaliteli zaman geçirmek için yeni alternatifler keşfedin
Çocuğunuzla anı paylaşacağınız ve birlikte olmaktan keyif alabileceğiniz birçok farklı etkinlik keşfedebilirsiniz. Örneğin; çocuğunuzla birlikte bir yemek saati planlayabilirsiniz. Birlikte malzemeleri seçip, sandviç ya da meyve salatası hazırlayabilirsiniz. Evdeki araç-gereçleri kullanarak kendinize müzik aletleri yapabilir, sonrasında çocuğunuzla kendi müziğinizi oluşturabilirsiniz. Çocuğunuzla seçtiğiniz bir öykü kitabını okuyabilir, sonrasında her biriniz öyküdeki bir karakteri canlandırarak bir oyun sahneleyebilirsiniz. Çocuğunuzla birlikte çiçek ekebilir, fidan dikebilirsiniz ya da bahçede, parkta birlikte bitkileri inceleyebilir, fotoğraflarını çekip bir kolaj hazırlayabilirsiniz.
Hazırlayan: Aytülike KESKİN