Çalışan kadınlar için en önemli ihtiyaç, çocuğuna bakım verecek bir kişi. Eğer bu işi aile büyüklerinden biri üstlenmiyorsa mutlaka bakıcı arayışına giriliyor. Yakın çevrenin referansı ile veya bir kuruma başvurarak bakıcı seçimi yapan çiftler, doğru bakıcı konusunda kararsız kalabiliyor veya sorun yaşayabiliyorlar. Uzman Psikolog Nazende Ceren Öksüz, uzman bakıcı seçiminin çocuğun gelişiminde neredeyse anne ve babalar kadar etkili olduğunu vurguluyor.
Örneğin; çocuğun bakımını ve ihtiyaçlarını karşılayacak olan kişinin, hijyenin yanı sıra çocuk güvenliğine de önem vermesi gerekiyor. İşte bir bakıcıda aranması gereken özellikler, bakıcı seçimi sırasında sorulması gereken sorular ve çocuğun bakıcıya alışma sürecinde yapılması gerekenler.
Bir bakıcıda aranması gereken özellikler
Her ailenin dadı için aradığı nitelikler farklılık gösterir. Örneğin; bir aile çocuğun zihinsel gelişimine önem verirken bir başka aile için temizlik ve hijyen daha önemlidir. Aile, bakıcı ile arasındaki ortak özellikler doğrultusunda bir tercih yapmalıdır. Bakıcının tutumu anne ve baba ile ortak olmalıdır. Birlikte hareket etmek için çocuk kadar ailelerin de bakıcı ile iyi anlaşmaları önemlidir.
Bu nedenle aileler, bakıcı seçimi yapmadan önce hizmet veren profesyonel ajanslar aracılığıyla referans veren kişilerle görüşme talep etmelidirler. Bakıcı ile görüşme sırasında ise önceden hazırlık yapılmalıdır. Sorulacak soruların önceden hazırlanması seçim sürecindeki anne-babanın işini kolaylaştırır. Bu görüşmeler sonunda, çocuğun bakımıyla ilgili şüphe duyulmamalıdır. Bu nedenle aileler görüşme sırasında her detayı ele almalıdır.
Sorulması gereken sorular
Çocuğunuzun bakımı ve genel ihtiyaçlarıyla sorumlu olacak kişinin seçimi sırasında, önceden hazırlayacağınız sorular daha kolay karar vermenize yardımcı olacaktır. İşte bu konuda size yardımcı olacak birkaç örnek… İsteklerinizle bu soruları daha da genişletmeniz mümkün;
Bakıcınızdan beklentilerinizi net olarak belirleyin. Çocuk bakımı dışında yemek, temizlik gibi ek sorumluluklar üstlenmesini isteyip istemediğinize karar vermeniz gerekiyor.
Çocuk bakımı dışında beklediğiniz sorumluluklar varsa bunları mülakat sırsında açıkça belirtin.
Çocuğunuzun bakımı için, eğitim alıp almadığı, daha önceki tecrübeleri, disiplin konusundaki tutumu, sizinle ortak bir dile sahip olup olmayacağı, inisiyatif kullanabilme yeteneği gibi sorular yöneltin.
Kişisel ilgi alanları hakkındaki sorular, kişinin davranış yapısıyla ilgili size fikir verir.
Mülakat sırasında çocuğunuzun davranışlarıyla ilgili bakıcıyı bilgilendirmeniz ve çocuğunuzu tanıtmanız gerekir. Bakıcının çocuk gelişimi üzerine aldığı bir eğitim varsa, bu çocuğunuz açısından olumlu olacaktır. Ancak temel bakım taktikleri, bakıcınız ile sizin ortak olarak bulacağınız yöntemlerle gelişir.
Anne-baba ve bakıcı tutumu aynı olmalı
Bakıcı seçimi tüm çocuklu aileler için oldukça önemli ve uzun bir süreçtir. Özellikle çalışan anneler için ayrı bir önemi bulunur. Annelerden alınan yardımın dışında sürekli bakıcı tutmak mecburiyetinde bulunan aileler için bu seçim çok daha önemlidir. Çocuğun gelişimi için planlanan eğitim, disiplin ve kurallar çocuklar için zaman zaman karmaşa yaratabiliyor. Anne-baba ve bakıcının tutumu ayrı olduğu zaman aileleri zorlu bir gelişim süreci bekliyor.
Bu nedenle ailelerin çocuğa bakan kişinin üzerindeki yönlendirmeleri büyük önem taşıyor. Çocuğun gelişimi açısından bir bakıcının sahip olması gereken en önemli özelliklerden biri, oyun ruhuna sahip bir kişi olmasıdır. Çocuğun gelişiminde oyun zamanlarının önemi büyüktür. Çocuk gelişimiyle ilgili eğitim almış, hijyene ve çocuğun güvenliğine önem veren bir kişi olması gereklidir.
Alışma sürecinde yapılması gerekenler
Çocuğu hiç tanımadığı bir kişiyle birdenbire baş başa bırakmak, psikolojisi açısından uygun değildir. Bu durum ağlama krizleri, hırçın davranışlar ya da bağlanmaya ilişkin sürecin olumsuz etkilenmesi gibi farklı sıkıntılara neden olabilir. Öncelikle çocuğun bakıcıya güvenmesi, onu tanıması ve sevmesi çok önemlidir. Çocuğun bakıcısına alışma sürecinde aile fertlerinden birinin de bulunması önemlidir. Bu sayede çocuk tanıdığı güvendiği bir büyük sayesinde bakıcısına daha rahat alışacaktır. Çocuğun yabancı bir bireye anında alışmasını beklemek yanlış olur.
Bakıcı, çocukla iyi iletişim kurma ve onunla oyunlar oynama eğilimindeyse çocuk ona daha kolay alışacaktır. Bu, çocuğun yaşına ve önceki bakıcı ilişkilerine de bağlı olarak değişebilir. Aile ile bakıcı arasındaki uyum da çocuğun alışma süresini olumlu etkileyen faktörlerden biridir. Bebek ve anne arasındaki bağ, çok derin ve kuvvetlidir.
Özellikle çalışan anne için çocuk ağırlıklı olarak bakıcı ile zaman geçirse de annesinin yeri ayrıdır. Ancak annenin tutumları bu noktada önemli rol oynar. Annenin de çocuk ile birlikte geçireceği zamanı en iyi şekilde kullanması bu bağı daha da güçlendirir. Önemli olan, bakıcının çocuk ile iyi iletişim kuruyor olması ve onun gelişimine katkı sağlamasıdır.
Hazırlayan: Şenay ÇELİK