ÇOCUKLAR NEDEN PARMAKLARINI EMER
Parmak emme birçok çocukta 3-4 yaşına kadar görülen ve olağan kabul edilen bir durumdur. Çoğu zaman beslenmeye bağlı olmaz ve açlıktan kaynaklanmaz. 1 yaş civarı çocukların hemen hemen yarısı parmaklarını emerler. On sekizinci ayda parmak emme sıklaşır ve 3-4 yaşına kadar normal kabul edilir.
- Diş çıkarma zamanında diş mineleri kaşındığı için,
- Memeden erken ayrılmışsa,
- 1 yaş civarındaki çocuklar uykuya geçerken,
- Çevrelerinde parmak emen birilerini model aldıkları zaman,
- Sevgi ve güven eksikliği varsa,
- Zorlukla karşılaştıklarında, utanma, sıkılma, yorgunluk belirtisi olarak,
- Ebeveynler arası gerginliklerde,
- Yeni kardeşin dünyaya gelmesi durumunda,
- Ek besinlere zorlanmışsa parmaklarını emebiliyor
ALIŞKANLIK SANILDIĞINDAN DA ERKEN BAŞLIYOR
Bebekler en çok başparmak olmak üzere, diğer parmaklarını, hatta ayak parmaklarını bile emebilirler. Bu alışkanlık genellikle anne karnında başlıyor. Bazı bebeklerin doğduklarında parmak veya el bileklerinde görülen kabarcıklar da parmak emme alışkanlığından kaynaklanıyor. Emme bebek için haz veren bir faaliyet ve psikolojik doyum sağlıyor. Parmak emme alışkanlığı çocuklarda çene darlığına sebep oluyor. Parmak emme henüz gelişmekte olan kas ve kemik yapıları üzerine basınç uygulayarak dişlerin yer değiştirmesine yol açar. Bu durumda üst dişler öne, alt dişler geriye doğru eğilir ve alt-üst ön dişler arasında açıklık meydana gelir. Çocuk bu alışkanlığını 3 yaşına kadar bıraktığı takdirde dişler arasındaki açıklık kapanır. Ancak 3,5 yaşından sonra kalıcılık artmaktadır. Parmak emme alışkanlığı özellikle gece uyurken devam ediyorsa diş bozulmalarında daha etkili olur ve bunun sonucunda üst çenede darlık oluşur ve bu sorun çocuğun konuşmasına da olumsuz olarak yansır.
GEÇ KALMADAN BİR UZMANA DANIŞIN
Daimi ve süt dişlerinin ağızda beraber bulunduğu dönemde, parmak emme alışkanlığı terk edildiğinde ortaya çıkan bozukluklar kendiliğinden düzelebilir. Parmak emen çocukların erken dönemde bir ortodonti uzmanına görünmeleri ve bu alışkanlığın bir an önce bıraktırılması gereklidir. Ortodonti uzmanı tarafından yapılan sabit veya hareketli ağız içi aygıtlarla alışkanlığın önüne geçilebilir ve tedavi sağlanır. Erken dönemde tedavi uygulanmazsa, çene bozukluklarının düzeltilmesi için erişkin yaşlarda daha uzun süren ve daha maliyetli cerrahi işlem dahi gerekebilir.
Çocuğunuzun parmak emmesini nasıl önleyebilirsiniz
- Memeden erken kesmemeye çalışın,
- Bebeğinizi emzirirken veya biberonla beslerken göğsünüzün sıcaklığını duyacak şekilde kendinize yaklaştırın. Böylelikle bebeğiniz kendisini güvende hissedecektir,
- Çocuğunuza şiddet uygulamayın ve onu batıl fikirlerle korkutmayın,
- Yemek verirken hırpalamaktan ve azarlamaktan kaçının,
- Ona uygun çeşitli faaliyet olanakları ve oyun ortamı yaratarak meşgul olmasını sağlayın.