Meme kanserini ne kadar tanıyoruz?

Meme kanserinin görülme sıklığı her geçen gün arttığı gibi görülme yaşı da giderek düşüyor. Ülkemizde ise kadınların meme kanseri hakkında çok az şey bildiğini fark eden Prof. Dr.Vahit Özmen ve Op. Dr. Tolga Özmen, sahip oldukları bilgileri aktarmak üzere “Meme Hastalıkları” kitabını kaleme aldılar.

Giriş Tarihi: 6.12.2017 12:49
Meme kanserini ne kadar tanıyoruz?

Bu kitabı yazmaya nasıl karar verdiniz?
Prof. Dr. Vahit Özmen:
Türkiye'de kadınlarımız meme kanseri hakkında çok az şey biliyorlar. Düzenli olarak tarama programına katılan kadınlarımızın oranı yüzde 15'i geçmiyor. Hastaların ancak üçte 1'inde erken tanı koyabiliyoruz. Bu nedenle meme kanseri konusunda sahip olduğumuz bilgileri onlarla paylaşarak onları bu konuda aydınlatmayı ve daha uzun ve sağlıklı yaşamalarını amaç edindik.

Her kadının bilmesi gereken bir şey; kadınlar memede herhangi bir değişiklik olduğunu nasıl anlayabilir?
Op. Dr. Tolga Özmen:
Kadınların 20 yaşından itibaren her ay duş alırken ayna karşısında kendilerini muayene etmelerini arzu ediyoruz. Bu muayene sırasında meme derisinde veya meme başında çekilme, her iki meme arasında mevcut simetrinin kaybolması, deride renk değişikliği ve ödem görülmesi durumunda hemen genel cerrahi uzmanı veya aile hekimine başvurmaları gerekir.

Kansere yakalanmakta risk faktörleri nelerdir? Genetik faktörler bu hastalıkta ne kadar etkili?
Prof. Dr. Vahit Özmen:
Meme kanseri, hastaların yüzde 10'unda genlerle taşınır. Hastaların yüzde 15'inin ise genlerde taşıyıcılık olmamasına rağmen ailelerinde meme kanseri vardır. Geriye kalan yüzde 75 oranındaki hastalarda ise böyle bir neden yoktur. Ancak, hiç doğum yapmayanlar, 35 yaşından sonra doğum yapanlar, 12 yaşından önce regl gören ve 55 yaşından sonra menopoza girenler, uzun süre doğum kontrol hapı veya menopoz tedavisi görenler ve bebeklerini emzirmeyenler risk grubundadırlar.

Erken teşhis ve korunma için neler yapılabilir?
Op. Dr. Tolga Özmen:
Erken tanı için kadınlar 20 yaşında kendi kendini muayeneye başlamalı, 20-40 yaş arasında 3 yılda bir, 40 yaşından sonra yılda bir muayene için doktora gitmeli, 40 yaşından sonra yılda bir mamografi çektirmelilerdir.

Tedavi ve iyileşme süreci nasıl ilerler?
Prof. Dr. Vahit Özmen:
Tedavide bugün her hastaya özel bir yöntem uygulanmaya çalışılır. Erken evrede teşhis edilen meme kanserinde kanser hücrelerinin genetik özelliklerine bakılarak kemoterapiye gerek olup olmadığına karar verilir. Ayrıca uygulanan onkoplastik yeni tetkiklerle meme alınmadan ameliyat yapılır.

Eklemek istediğiniz önemli bir konu var mı?
Op. Dr. Tolga Özmen:
Meme kanserinde tanı ve tedavi yöntemleri hızla değişmekte olup, hastaların bu tedavilerin yoğun olarak yapıldığı donanımlı meme sağlığı merkezlerini tercih etmeleri gerekir. Bu sayede daha uzun ve sağlıklı yaşamaları ve memelerinin korunması mümkün olabilir.

Röportaj: Aytülike KESKİN

ARKADAŞINA GÖNDER
Meme kanserini ne kadar tanıyoruz?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA