Biz ne kadar dikkat edersek edelim yaz aylarında sinek, böcek ve kene ısırıkları çocuklarımızın sağlığını etkiliyor. Zararsız gibi görünen bu ısırıklar, zaman zaman deri reaksiyonları, zehirlenmeler, viral ve bakteriyel hastalıklara neden olabiliyor. Çocukları bu durumdan nasıl korumamız gerektiğini Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan anlattı.
Yaz aylarında dikkatli olun!
Yazın sivrisinek, karasinek, böcek ve kene ısırıkları artıyor. Artık sivrisinek ısırıkları bile eskisi gibi zararsız ve küçük değil. Hele ki alerjik bünyelerde bu haşerelerin ısırıkları, şiddetli deri reaksiyonları gösterebiliyor. Özellikle kırsal kesimlerde görülen ve kenelerin yapışıp kan emmesi sonucunda ortaya çıkan Kırım Kongo kanamalı ateşi ise son derece riskli bir tablo.
Çocukları sinek ve kenelerden korumak için…
Çeşitli haşerelerin ısıracağı korkusuyla çocuğu dışarı çıkarmamak yerine gerekli tedbirleri almak ve özellikle keneye karşı koruyuculuğu kanıtlanmış bitki özlü losyonları kullanmak en uygun yaklaşımdır. Örneğin; parklarda, bahçelerde, çimenlerde, açık alanlarda oynayan çocuklara uzun kollu, açık renkli, tercihen beyaz olan pantolon gibi giysiler giydirilmelidir. Koruyucu bir ürün kullanılmıyorsa pantolon paçaları çorap içine sokulmalıdır.
Çocuklara çiçek kokulu losyonlar ve parfümler sıkılmamalı, çöplerden ve sıvı birikintilerinden uzak yerlerde oynamalıdır. En önemli tedbirlerden biri de bitki özlü, koruyucusuz, doğal sinek kovucu ürünlerin kullanılmasıdır. Bu ürünlerin içeriğinde lokal olarak emilip kana karışma riski olmayan maddelerin bulunmasına dikkat etmek gerekiyor.
Kullanılan losyon göz ve ağız çevresine sürülmemeli, içeriğinde deet gibi sert kimyasal maddeler bulunmamalıdır. Bu ürünler sürüldükleri andan itibaren keneye karşı 2, karasineğe karşı 4, sivrisineğe karşı 3 saat koruma sağlıyor. Ürünü bu saat aralıkları içinde tekrarlamak önemlidir.
Isırık veya sokmalardan sonra ne yapılmalı?
Sivrisinek ısırıklarından sonra o bölgenin kaşınmamasını, sıkılmamasını, kolonya dökülmemesini öneriyoruz. Kene yapıştığı görüldüğünde ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak son derece önem taşıyor. Çıplak elle tutmak ve keneyi çıkartmaya çalışmak, bu bölgeyi kaşımak kesinlikle yanlış. Panik içinde çıkartmaya çalışmak kenenin bir parçasının içerde kalmasına ve böylelikle taşıdığı virüsün kana karışmasına neden olabiliyor. Isırık ve sokmalardan sonra ise o bölgeyi sabunla yıkamak ve üzerine mikrop kırıcı, antiseptik bir solüsyon sürmek gerekiyor.
Hazırlayan: Işıl Evrim AKGÜN