Her annenin sütü, kendi bebeği için ideal besin kaynağı olduğundan yeni annelerin bu süreçte, beslenme, duygusal ve fiziksel durum gibi konulara dikkat etmeleri onları emzirme konusunda yaşanabilecek sorunlardan da uzaklaştırıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence Kırtız, bebeği enfeksiyonlara ve alerjilere karşı koruyan, bağışıklık sistemini güçlendiren ve büyüme faktörü içeren anne sütünün çok değerli bir besin olduğunu belirtiyor.
"SÜT ÜRETİMİ İÇİN SIVI TÜKETİMİ ŞART"
Emzirme döneminde kadınların sıvı ihtiyacını karşılamaları büyük önem taşıyor. Çünkü süt yapımının yeteri kadar sıvı tüketilmesiyle yakından ilgisi var. "Bebeğini emziren 70 kg ağırlığında bir anne günde 3-3.5 litre sıvı tüketmeli" diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence Kırtız, bu ihtiyacın su, rezene, ıhlamur, papatya gibi bitki çaylarının yanı sıra şekersiz komposto ve meyve sularıyla karşılanabileceğini belirtiyor. Annenin beslenme düzeninde kalsiyum ve protein kaynaklarına yer vermesi, ancak bebekte gaz yapıcı etki gösterebileceği için süt yerine yoğurt ya da peynir tercih etmesi önemli. Biyoyararlılığı yüksek olan, A, D ve E vitamini içeren yumurtanın da her gün tüketilmesini öneren Gözde Gence Kırtız, emzirme döneminde annenin yemesi gereken besinler hakkında şu bilgileri veriyor: