Hamileliğiniz boyunca kimi psikolojik kimi fizyolojik olmak üzere birçok değişim yaşarsınız. Bu değişimler stres, depresyon, kaygı bozukluğu ve zor bir doğum olarak yaşamınıza yansıyabilir. Nefes Terapisti Beşire Bulut, doğru nefes alışverişinin; bebek sahibi olma sürecinde ve sonrasındaki çocuklu yaşam boyunca olumlu etkileri olduğunu söylüyor. Üstelik doğru nefes alan anne-babalar, bunu çocuklarına da doğru bir şekilde aktarabiliyorlar. Bu da çocuk büyütürken daha az sorunla karşılaşmalarında önemli bir etken oluyor.
Doğru nefes almak ne demek?
Doğru ya da yanlış nefes almaktan çok, çocukluktan itibaren limitlenmeye başlamış nefes söz konusu. Peki, limitli nefes ne demektir? Örneğin; 2 yaşından itibaren kişi korktuğunda ya da hoşlanmadığı bir duyguya maruz kaldığında nefesini tutar, bir nevi donar ve bu nefes tutma esnasında hipnotize olur. O esnada sistem, oluşan duyguyu hücre hafızasına kaydeder. Bu şekilde sayısız duygu, hücre hafızasına hapsolur. Ömür boyu hücre hafızasında limitlenmiş duygular tetiklendikçe bu duygular kendini hissett irir. İşte buradan hareketle hücre hafızasındaki limitlenmiş duygular kişiyi yönetmeye başlar, kimliğini ve korunma mekanizmalarını oluşturur. Nefesteki limitlenmeler, düşünce yapısından bedensel fonksiyonlara ve sağlığa kadar birçok şeyi olumsuz etkiler. Yapılması gereken, nefesteki limitleri kaldırıp nefesi tekrar tam ve mükemmel haline akord etmek. Açık, döngüsel, akan ve limitsiz bir nefes, beden, zihin, duygu ve ruh seviyesindeki tüm limitleri kaldırır ve kişi tam ve mükemmel haline kavuşur.
Yanlış nefes almanın fiziksel ve psikolojik etkileri neler?
Tam, doğal, açık akamayan nefes herkeste limitlenme alanlarına göre farklılıklar gösterir. Mesela karın nefesinin zayıf olması kişiyi çok duygusal, kolay depresyona giren, güçsüz, özgüvensiz ve kararsız yapar. Göğüs nefesini doğru alamamaksa; kimseye sırtını dayayamamak, kalbini güvenle sevgiye açamamak, güvenle duygularını ifade etmeyi kısıtlamak ve öfk e gibi duygusal sınırlamalar yaşatır. Doğru nefes alabilen kişilerse yaşamın her alanındaki limitlerini kaldırarak hücresel seviyede dönüşüm yaşarlar.
Hamilelikte bebek ve anne adayı nefesten nasıl etkilenir?
Hamile bir kadında karın nefesi yeterince güçlü olduğu için daha çok göğüs nefesiyle duygu durumunu güçlendirmek gerekir. Bu süreçte kadın daha duygusal, daha duyarlı, daha hassas olur. Bu duygu yoğunluğu çoğunlukla korku, kaygı, kırılganlık, hassasiyet ve alınganlık olarak ortaya çıkar. Hamile bir kadının şu iki nedenden dolayı nefes çalışması yapmaya ihtiyacı vardır: İlki bebek içindir, anne ne hissediyorsa bu duygular bebekte bir kayıt oluşturur ve anne karnındaki bebeği fazlasıyla etkiler, ikincisi ise hem anne hem bebeğin sağlığı için, kolay bir doğum gerçekleştirmeye yardımcı olmasıdır.
Anne adayları, tek başlarına nefes çalışabilirler mi?
Hamile bir kadının kendi kendine yapabileceği kısa ve kolay bir çalışma var. Rahat ve sırtını dayayabileceği bir yere oturabilir (bir sandalye ya da koltuk seçebilir), bir elini göğsüne koyup göğsüne alabildiği kadar nefes alarak beklemeden tüm nefesi (rahat, itmeden, zorlamadan) bırakma şeklinde verebilir, her nefes verişinde gevşemeye izin vererek 5 dakika boyunca yapabilir. Bu çalışma, her gün beş dakika uygulandığında anne hem tüm gününü daha neşeli geçirir hem de bebeğin daha sağlıklı olmasına destek olabilir.
Doğumu kolaylaştırıcı etkileri neler?
Nefes, fiziksel olarak yenileyici ve onarıcı bir etkiye sahiptir. Bedene alınan oksijen, hem anne hem bebek sağlığı için çok önemlidir. Bununla birlikte annenin psikolojik durumunu da pozitif desteklediğinden, daha kolay bir doğum için önemli bir destek sağlar. Hamilelerde, doğru nefes, doğal yolla kolay doğumun yanı sıra bebeğin de çok daha sağlıklı dünyaya gelmesine neden olur.
Nefes egzersizleriyle kilo verilir mi?
Doğru nefes, hayatın her alanında hedefl ere ulaşmayı kolaylaştırır. Kilo vermek de bunlardan biri. Doğru nefes egzersizleri ile annelerin doğum sonrası kolay bir şekilde kilo vermeleri mümkün. Bunu sağlayan da nefesin, yoğun toksin atma kapasitesine sahip olmasıdır. Bu sayede bedenden toksini tahliye eder. Bedendeki toksinin yüzde 70'i nefes yoluyla, geri kalanı ise ter ve idrar yoluyla dışarı atılır. Bunun neticesinde de daha kolay kilo verilmeye başlanır.
"Anne-baba ile çocuğun nefesi senkronize"
Nefesle ilgili bilinmesi gereken önemli bir şey de; çocuğun nefesinin anne-babanın nefesiyle senkronize olmasıdır. Çocuklar 12 yaşına kadar anne-babasıyla aynı nefesi alırlar. Çocuklardaki birçok sorun, anne-babanın hücre hafızalarına kaydettikleri olumsuz duygularının nefeslerinde limit oluşturmalarından kaynaklanır. Anne ve baba, nefesindeki limitleri kaldırıp doğru nefes alabildiğinde çocuktaki nefes sorunu ve bazı sorunlar da ortadan kalkar.
Nefes Terapisti Beşire Bulut
"Nefes, doğumda içe dönüş sağlıyor"
Nefes çalışmaları, doğum sırasında anne adaylarının çok faydalandıkları bir tekniktir. Bu sayede gevşeme, odaklanma ve yavaşlama sağlanır. Doğum anı, hormonların etkisiyle içe dönüşün yaşandığı bir süreçtir. Nefes sayesinde sağlanan gevşeme ile içe dönüş daha da derin yaşanır. Bu sayede anne adayı, sadece kendine, doğuma ve bebeğine odaklanarak, doğum ağrılarıyla daha kolay baş edebilir. Ayrıca alınan yavaş nefesler sayesinde anne ve bebeğin oksijen ihtiyacı sağlanır, bebeğin doğum boyunca strese girmesi engellenir.
EBE-DOULA ZELİHA ERDOĞAN