Hamilelik ve doğum sonrası vücuttaki değişimler kadınları en çok endişelendiren konulardan biri. Kimi doğum sonrasında kısa bir sürede toparlanırken kimilerinde sorunlar kalıcı olabiliyor. İşte Medical Park Bahçelievler Hastanesi'nden Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Evren Tevfik İşçi ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Suat Süphan Erşahin, doğum sonrasında yaşanabilen estetik sorunlar hakkında tavsiyelerde bulundu.
Deri çatlakları için neler yapılmalı?
Derideki çatlaklar, aşırı ve hızlı gerildiği durumlarda derinin elastikiyetini veren çeşitli liflerin bütünlüğünün bozulmasından kaynaklanır. Derinin alt tabakasındaki bu şekil değişikliği, cildin ışık karşısındaki kırıcılık indeksini değiştirmekte ve sonuçta normal deriden farklı bir kontrast oluşturarak, önce kırmızı morumsu bir görüntü, daha sonra soluk pembe-açık gri bir renk oluşturur.
Vücutta bu bölgeler ince veya geniş birbirine paralel yarıklar varmış gibi bir görünüm verir ve rahatsız eder. Çatlaklar; hamilelik ve ergenlik gibi cildin aşırı gerildiği durumlarda, karında, bacaklarda ve hatta memelerde görülebilir. Ancak tek sebep gerilme değildir; hormonlardaki değişimlerin, özellikle böbrek üstü bezlerinden üretilen hormonların artmasının cilt üzerinde yarattığı bilinmeyen bazı etkilerin de kolaylaştırıcı bir faktör olduğu düşünülür.
Ancak kortizol tabir edilen ilaçları yüksek dozda ve uzun süre kullanan insanlarda da bu çatlaklar oluşabilir. Çatlakları tamamen yok etmenin kesin bir yolu yoktur. Bunun için çeşitli krem ve masaj tedavileri bazen de lazer tedavisi önerilir. Bahsedilen tedaviler çoğunlukla kızarık çatlakların solmasını sağlar ve çatlakların fark edilebilirliğini bir miktar azaltır, ama tamamen yok etmez. Sonuçta çatlaklar, ciltteki yaralanma ve kesiler gibi bir tür izlerdir.
En iyisi çatlakların hiç oluşmamasıdır. Bunun için özellikle hamilelik sürecinde dengeli beslenmeli, aşırı ve hızlı kilo almaktan kaçınmalı ve cildimize uygun nemlendiriciler kullanmalıyız. Bunun yanı sıra hamilelik ve doğum sonrası çatlakların bir kısmı karın bölgesinin alt kısımlarında, özellikle kasıklara ve genital bölgeye yakınsa ve kilo verilmesi sonrası karında cilt fazlalığı ve sarkma varsa bu kısım karın germe ameliyatında çıkarılır.
Karın ve bacak yağları
Genetik (bünyesel) etkilerden dolayı özellikle kadınlarda asimetrik yağlanma olabilir. Karın bölgesi nispeten ince bir kadında kalça, basen ve bacaklarda aşırı yağlanma olması gibi... Şişmanlık tabir ettiğimiz durumlarda yağ aldırılması tavsiye edilen bir yöntem değildir; ancak düzenli beslen me, diyet ve egzersiz programı ile kilo verilmesi sonrası, kilo verilemeyen asimetrik yağ birikimi ile kontur bozukluğu yaratan bölgelere yağ emme ameliyatı uygulanabilir. İdeal kilosunda veya buna yakın olan kadınlar ile yukarıda tarif edilen şekilde yağlanmaları olanlarda da liposuction, yani yağ emme ameliyatı ile düzelme sağlanabilir.
Silikonun emzirmeye etkisi
Silikonlu meme protezlerinin vücuda olan etkileri belki de tıp tarihinde en çok araştırılmış konulardandır. Silikon dolgulu meme protezlerinin üretiminin yapıldığı ülkelerden olan ABD'de, bu protezler yıllarca FDA onayı olmadığından, plastik cerrahlar tarafından kullanılamamıştır. Ancak yıllar süren araştırmalar sonucunda vücutta hastalıkları arttırdığına dair herhangi bir bulguya rastlanamamış ve FDA onayı alarak kullanılmaya başlanmıştır. Silikon dolgulu ve silikon çeperli meme protezleri, ya meme dokusunun altına ya da kas dokusunun altına yerleştirilir; bu nedenle süt bezleri ile temas eder ve emzirmeye etkisi olmaz. Ancak protez konulurken meme başı çevresinden kesi yapılmış ise süt kanalları zarar görebilir, bunun da emzirmeye ne kadar etkisi olduğu tam olarak bilinemez.
Doğum sonrası vajinal estetik
Özellikle normal doğum sonrası vajina girişinde meydana gelen perine bölgesi dediğimiz alt bölümde yırtıklar, deşürürler (yırtığın parçalanmış şekli) ve epizyotomi kesi alanları görülebilir. İlk doğum sırasında genellikle yırtık ve deşürür olmasın diye epizyotomi kesisi (dikişli doğum) yapılır. Bu kesi vajina girişinin daha fazla deforme olmaması için yapılan düzenli kesidir. Mediyan (orta kesi) ya da mediyolateral (orta yana doğru kesi) yapılır.
Epizyotomi iyileşmesi sırasında keloit dediğimiz kabalaşma şeklinde iyileşme olabilir. Bu iyileşme türü, cildin yapısına bağlıdır. Bu bilinirse daha önceden bazı ilaçlarla önlem alınır. Epizyotomi iyileşmesi sırasında enfeksiyon olabilir, bu da yaranın deforme şeklinde iyileşmesini sağlar. Bu, her iki iyileşmede de perine bölgesinde olumsuz görünüm oluşur. Bazı doğumlarda epizyo (doğum kesisi) açıldığı halde yırtık ve deşürürler oluşabilir.
Bunlar suture (dikiş) edilse bile düzenli yırtık olmadığı için iyileşme sırasında vulvada ve perinede iz bırakırlar, çekilmelere yol açabilirler ve görüntü anormalliği oluşturabilirler. Bu tür hastalarda özellikle ilişki sırasında ağrı duyma (disparoni) ve idrar kaçırma (inkontinans) oluşabilir. Bu tür hastalarda özellikle perine plastik operasyonları yapılır.
Hazırlayan: Aytülike KESKİN