Hamilelik bir kadının yaşamındaki en özel ve keyifli dönemlerden biri… Bir de şu sindirim güçlüğü sorunları olmasa daha da güzel olacak. Bazı kadınlar bu sorunları o kadar yoğun yaşıyorlar ki hamilelik onlar için keyif olmaktan çıkıyor. Peki, sindirimi zor olan besinler hangileridir ve beslenmede nelere dikkat edilmelidir? İşte Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Yılmaz, konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor.
Tüketilirken dikkatli olunması gereken yiyecek ve içecekler
Acı biber: Pek çok kişi acı biber yemeyi sever, fakat aşırı acı tüketimi yemek borusunu tahriş edebilir ve mide yanmasına neden olabilir.
Çikolata: Çikolata çoğu kişinin severek tükettiği bir yiyecek. Fakat aşırı çikolata tüketimi, bazen sindirim açısından kötü sonuçlara neden olabiliyor. Eğer reflü şikayeti de var ise, çikolatadan uzak durmak daha iyi olur. Bunun yerine, çikolata aromalı veya hafif çikolatalı sütlü tatlı tüketmek hem daha rahat hem daha faydalı olacaktır.
Yoğun baharatlı veya kızartılmış besinler: Bu besinler, midenizin sindirimde güçlük çekmesine neden olur. Kızartılmış yiyecekler yağ açısından zengin olduğu için, sorun teşkil eder. Bağırsak rahatsızlığı da var ise, yağlı yiyecekler mide bulantısı ve ishal gibi sorunlara neden olur. Yiyeceklerin kızartma yerine, haşlama olarak veya fırında hazırlanması daha doğru bir seçim olacaktır.
Portakal suyu: Portakal suyu, her ne kadar vitaminli ve posalı bir içecek olsa da, asit içerdiğinden yine yemek borusunu tahriş edebilir ve bu anlamda reflüye düşmandır. Genellikle sabah kahvaltılarında tüketilen portakal suyu, sabah saatlerinde zaten asitli olan mideye ekstra asit eklenmesine neden olacaktır.
Süt ve süt ürünleri: Tüketildiğinde şişkinlik, kramp ve gaz gibi durumlar gözleniyorsa, laktoz intoleransı olma ihtimali var demektir. Laktoz intoleransı, bağırsaklarımızda laktoz enzimi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, dondurma ve kremalı süt ürünleri tüketirken dikkatli olunmalıdır.
Soğan, pırasa ve sarımsak: Mide ağrısına neden olabilir.
Hangi besinler gaz yapar?
Gaz yapan yiyecekler listesinde ilk sırada yer alan fasulye dışında pek çok gıda gaza neden olabilir. Posalı besinler dışında belirli şeker türlerini içeren (fruktoz, laktoz, rafinoz ve sorbitol gibi) gıdaların da gaz yaptığı bilinir. Ancak, aşağıdaki besinlerin çoğu sağlıklı beslenme için önerilen gıdalar arasında yer alır. Bu nedenle, bu gıdaları beslenmeden tamamen çıkarmak yerine, dengeli olarak tüketmek en doğrusu olacaktır. Bu gıdalar, yaşam konforunu ciddi anlamda etkiliyorsa ve hiçbir şekilde tüketilmemesi gerekiyorsa, bu besinlerden gelen vitamin ve mineraller, doktor önerileri doğrultusunda alınabilir.
Sindirim sırasında fazla gaz üretilmesine neden olan bazı besinler
Bakliyat: Besleyici olmasına rağmen bakliyatlar, gaz yapan rafinoz adlı doğal şekerden bol miktarda içerir. Fasulye, mercimek ve bezelye yedikten sonra da gaz sorunu oluşabilir. Bu besinler çok seviliyorsa, kaynar suda 2-3 dakika haşladıktan sonra ve 1 gece suda bekletilerek, gaz yapma özelliğinin azalması sağlanabilir.
Meyve ve sebzeler: Vitamin ve mineral açısından mükemmel kaynaklardır. Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, brokoli ve kuşkonmaz bir miktar rafinoz içerir. Elma, erik, şeftali ve armut ise gaza neden olduğu bilinen bir diğer şeker türü olan sorbitol içerir. Bu sebze ve meyvelerde bulunan besin lifi, sindirilmeden bağırsaklara geçtiği için gaz üretimini arttırır. Aynı etki, bu meyvelerin kurutulmuşları için de geçerlidir. Gaz yapmayan meyveleri tercih etmek gaz oluşumunu önemli oranda azaltacaktır. Bunlar turunçgiller, çilek, domates, biber, kereviz, mantar, pişmiş meyve ve sebzelerdir.
Yüksek lifli nişastalar: Yüksek oranda posa ve şeker içeren patates, mısır ve tam tahıllı ekmekler gaza neden olabilir. Patatesin gaz yapma riskini azaltmak için, kabukları soyularak haşlanabilir. Pirinç ve buğday kepeği, gaz yapmayan nişastalardır.
Gazlı ve şekerli içecekler: Yüksek miktarda şeker içeren gazlı içecekler, sağlığınıza olumlu katkıda bulunmadıkları gibi, aksine boş kalori kaynakları olarak kilo almanıza da neden olabilirler. Enerji içecekleri, soda, maden suyu veya yapay olarak gazlandırılmış içeceklerin ayrıca gazı arttırdığı da bilinir. Laktoz intoleransı olanlar, süt ve süt ürünleri dışında cappucino, latte, milkshake, krema ve kremalı tatlılar tüketmemelidir.
Yağlı gıdalar: Ağır yağlı yemeklerin sindirimi zordur, sindirim sisteminin aşırı çalışmasına ve üretilen gazın artmasına neden olabilirler.
Gaz yapan besinler: Fasulye, kuşkonmaz, enginar, brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası, lahana, havuç, kereviz, salatalık, yeşil biber, mercimek, soğan, sarımsak, bezelye, patates, turp, elma, kayısı, muz, portakal, şeftali, armut, kuru erik, kuru üzüm, peynir, dondurma, süt ve süt ürünleri, arpa, keten tohumu, yulaf kepeği, buğday, bira, diyet kola, kola, meyve suları, şarap.
Hazırlayan: Aytülike KESKİN