Bir evin içinde ya da ona ait çevrede meydana gelen kazalara ev kazaları denir. Ev kazaları; yaralanma, sakatlanma ve ölüme yol açabileceği için önemli bir halk sağlığı sorunudur. Covid -19 pandemisi nedeniyle okullarımızın kapalı olduğu bu dönemde, çocuklar günlük zamanlarını ev içinde geçiriyorlar. Biz ebeveynler olarak çocuklarımızın zarar görmelerini önlemek ve en aza indirmek için önlem almak en temel görev ve sorumluluğumuzdur.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; 2017 yılında 1-17 yaş grubunda en fazla çocuk ölümleri, dışsal yaralanma ve zehirlenmeler nedeniyle gerçekleşti. Ev kazalarının da önemi gittikçe artmaktadır. Türkiye'de ev kazalarına ilişkin resmi bir sayı olmamakla birlikte, yapılan araştırmalara göre tüm kazaların % 18-25'ini ev kazalarının oluşturduğu belirlenmiştir. Nitekim yapılan bir araştırmada, 0-6 yaş grubu çocuklarda ölümle sonuçlanan düşme olaylarının %50- 80'inin ev ortamında meydana geldiği vurgulanmaktadır.
EV KAZALARI NELERDİR ?
1) Düşmeler
2) Yanıklar
3) Katılarla boğulma ve tıkanmalar
4) Suda boğulma
5) Kimyasal maddelerin içilmesi
6) Zehirlenmeler
EV KAZALARININ OLUŞUMUNA NELER SEBEP OLUR ?
Ev kazalarında; genellikle zeminin kaygan ve ıslak olması, yerde oyuncak ve diğer yabancı cisimlerin bulunması özellikle küçük çocukların düşmelerine zemin hazırlamaktadır. Pencere ve balkon kapılarının kontrolsüz bir şekilde açık tutulması, çocuğun yatağının çevresinde korkuluk bulunmaması yaşamı tehdit edici kazalara yol açmaktadır. Besin ve ilaç zehirlenmeleri, deterjan, kireç çözücü gibi ev kimyasallarla çocukların teması da zehirlenmelerin en önemli nedenleridir.
Unutmayalım ki, ev kazaları tahmin edilebilir ve önlenebilir kazalardandır.
ÇOCUKLARIMIZI EV KAZALARINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ ?
Bebeğiniz daha 1 aylık iken güvenlik önlemlerini almaya başlayınız. Çocuklar tehlikelerin bilincinde olmamaları, çevresel risklere açık olmaları, bulma ve öğrenme konularında meraklı olmaları nedeniyle boğulma, yanma, düşme ve zehirlenme olaylarına daha sık maruz kalırlar. Çocukların merakını ve bağımsız hareketini baskılayacak uygulamalar yerine, güvenli bir çevrede yaşamalarını sağlamak, en etkin yaklaşımdır. Ev ortamının çocuğun hareketine elverişli şekilde düzenlenmemesi, çocuğun ev ortamında çeşitli kazalarla yüz yüze gelme olasılığını arttırmaktadır. Çocuklarda, ev kazalarını önlemek için almamız gereken önlemleri özetlersek;
1) Boynuna emzik, kolye, çengelli iğne, nazar boncuğu vb. takmayın. Boğulmayı önlemek için bebeğinizi sırt üstü yatırın. 3 yaşından önce fındık, fıstık, çekirdek vb. yerken soluk borusuna kaçabileceği için bu tür yiyecekleri vermeyin, çocukların ulaşabilecekleri yerde bulundurmayın.
2) Çocuklar suyla oynamayı sever, kesinlikle küvette su bırakmayın. Banyoyu kapalı tutun. Çamaşır makinesini fişe takılı ve kapağını açık bırakmayın.
3) Yemek yaparken ve sofra hazırlarken çocuğunuzu güvende olabileceği yerde tutun. Sıcak nesneleri (ütü, çaydanlık vb.) bulunduğu bir odaya çocuğunuzu almayın. Meraklı bir çocuk, kaynayan çaydanlığı ocağın üzerinde çekip üstüne devirebilir. Ocakta tava varsa, sapını dışarıya doğru yerleştirmeyin. Elektrikli bir ev aletine yada elektrik prizine elini sokabilir. Odada soba varsa etrafına ulaşamayacağı şekilde çevreleyin. Ütüler kullanıldıktan sonra uzun süre sıcak kalabileceğini unutmayın. Elektrik çıkışlarına emniyet için plastik kriz kapakları takın. Elinizde sıcak bir içecek varsa ya da bununla birlikte kesinlikle çocuğunuzu kucağınıza almayın. Yiyecek ve içeceklerin sıcaklığını kontrol etmeden bebeğinize vermeyin.
4) Çocuğunuz çekmecelere, her yere tırmanabilir. sadece çok gerekli temizlik malzemelerini ve ilaçları evde bulundurun. Bunları da kilitli ve gözden uzak bir yer de tutun. Çocuğun yanında ilaç içmeyin, sizi taklit etmeyi sevdiğini unutmayın. İlacı asla şeker olarak tanıtmayın.
5) Tehlikeli olabilecek alanlara açılan kapıları kilitli tutun. Pencere kilitleri kullanın. Balkonlar, çocukların düşmesini önleyecek şekilde olmalıdır. Kapılarda parmak sıkışmasını önlemek için kapı tutucularını temin edin. Sivri köşeli mobilyaları ortadan kaldırın. Masa ve sehpaların üzerinde örtü ile birlikte eşyalar bırakmayın. Balkonda, pencere kenarında, mutfakta tezgah yanında bulunan taburenin büyük bir tehlike oluşturabileceğini unutmayın.
6) Çocuğun bulunduğu evde mümkünse ateşli silah bulundurmayın. Eğer bulundurmak mecburiyetinizdeyseniz boşaltılmış ve mermilerden ayrı bir yerde kilitli olarak tutunuz. Mermileri de farklı yerde kilitleyin.
7) Çocuk odası, çocukların kendilerine ait, yatabilecekleri, oyalanabilecekleri, genel anlamda onların evde süre olarak en fazla zaman harcadıkları özel faaliyet alanlarıdır. Bu alanı özel güvenlik önlem ve düzenlemeleri ile tasarlamak çok önemlidir. Mekanı verimli kullanmak için ranza kullanılıyorsa bu alanın ilave güvenlik önlemleri ile desteklenmesi gerekmektedir.
8) Küçük çocukları evde yalnız bırakmayın ve 12 yaşından küçük kardeşe ya da bir başka çocuğa emanet etmeyin