Çoğu anne-babanın emzikle ilgili olarak kafası karışık. Fakat bebek doğduktan bir süre sonra ağlama krizleri çekilmez bir hal aldığında, baba derhal bir eczaneye koşup emzik alıyor. Sonra da bebeği emzik alışkanlığından vazgeçirmek yıllar alıyor. İşte Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd.Doç Dr. Zuhal Özen, sizlere yardımcı olacak bilgiler verdi.
Emzik bırakılamayan kötü alışkanlığa dönüşür
Emzik vermeye anne-babalar genellikle doktora danışmadan başlarlar. Bebeğin çok ağladığını huzursuz olduğunu gören ebeveynler bebeği rahatlatmak amacı ile bunu denerler. Sevimli, rahatlatıcı bir oyun gibi başlayan emzik emme durumu zamanla bir türlü bırakılamayan kötü bir alışkanlık şekline dönüşür. Bu kötü alışkanlık bebeklerde ve çocuklarda tekrarlayan ağız yaralarına, tekrarlayan enfeksiyon, ateş ve ishal ataklarına sebep olur. Emziğin yapıldığı plastik dokuda zamanla oluşan ince çatlaklar bakterilerin yerleşmesi ve çoğalması için çok müsait bir ortam oluşturur.
Ağlayan bebeğe hemen emzik vermeyin
Çok ağlayan huzursuz bebekte yapılması gereken ağlamaya sebep olan durumu tespit etmektir. Altı kirlenen, acıkmış olan, susamış olan, kucak isteyen, ilgi isteyen bebek ağlar.
Ne zaman ve nasıl emziğini bıraktırmak gerekir?
Bir an önce bırakmalıdır. Emzik ile devam edilen süre bebeğin alışkanlık süresini uzatıp bırakma zorluğunun artmasına sebep olacaktır. Ancak çocuğun hasta olduğu veya aşısının yapıldığı dönem emzik bırakmak için uygun değildir. Bu dönemde kararlı ve soğukkanlı olmalısınız. Bebek ısrarla ağlayıp emziğini isteyecektir. Özellikle uykuda emzik emme alışkanlığı olan bebek için birkaç gece zor geçecektir. Bu dönemde emziğin üstüne acı sürmek gibi uygulamalardan kaçınmalısınız.
Emziği pekmeze, şekere ve bala sürmek doğru mudur?
Bunların asla yapılmaması gerekir. Şeker emziği daha cazip hale getirir, bal 1 yaş altı çocuklara içerebileceği botilusmus toksini nedeni ile zehirlenmeye ani bebek ölümlerine sebep olabilir.
Emzik emen çocuk daha mı az kilolu olur?
Emzik, acıkan bebeğin beslenme süresini geciktirerek anne memesi emme sıklığında azalmaya sebep olup, daha az beslenme ve daha az kilo alımına neden olabilir.
Hazırlayan: Aytülike KESKİN