0-6 AY: DUYULARLA ALGILAMAYA BAŞLANAN DÖNEM
0-6 ay arasında bebekler, etraflarını keşfetmeye ve anlamlandırmaya duyu organlarını kullanarak başlar. Yeni şeyler görmekten, sesler duymaktan ve çeşitlilikten hoşlanırlar. Hoşlandıklarını anlatmak için dokunma, elinde tutma, sallama, ağzına götürme ve ayağını hareket ettirme gibi davranışlar gösterebilirler. Bir yerden sarkan ve hareket eden nesneleri izlemekten hoşlanırlar. Özellikle insanların yüzleriyle ve sesleriyle oldukça ilgilidirler. Bu dönemde ona çıngırak, diş kaşıyıcı, hafif ve dayanıklı bez oyuncaklar, sallanınca ses çıkaran, farklı dokulara sahip yumuşak top ya da küpler alabilirsiniz.
6-12 AY: BECERİLERİN PEKİŞTİĞİ DÖNEM
Altıncı ayını tamamlayan bebeğiniz artık daha aktif ve hareketlidir. Nesneleri atabilir, sallayabilir, sıkabilir ya da ısırma davranışı gösterebilir. Ayrıca açma-kapama, doldurma-boşaltma gibi eylemler daha çok hoşuna gidebilir. Bebeğinizin aynı şeyleri tekrar tekrar yapması size şaşırtıcı gelse de edinilen becerilerin pekiştirilmesi için böyle zamanlarda onun oyunun bölmeyin hatta siz de ona katılın, destekleyin. Yeni hareketlenmeye başlayan bebeklerin bez değişimi için oyununu ya da hareketi durdurursanız, ağlayarak ya da huysuzlaşarak tepki gösterebilir. Bebekler zorlanmayı sevmez çünkü bu onlara en güvendiği kişilerin onu anlamadığını hissettirir ve duygusal ilişkinin yıpranmasına neden olabilir. Bu nedenle, bebeklerin değişen fiziksel ve duygusal ihtiyaçları dikkate alınarak, oyunlarını bölmemek için külot bez gibi alternatiflerinden yararlanılabilir. Bu dönemde ahşap ve yumuşak küpler, ziller, "aç-kapa","döndür/çevir" oyuncakları, iç içe geçe halkalar, ipli çekmeli oyuncaklar, toplar, suda yüzen oyuncaklar, kuklalar, plastik ayna, müzik aletleri ve resimli kitaplar ile keyifli vakit geçirirler.
12-18 AY: HAYALİ OYUNLARA GEÇİŞ DÖNEMİ
Bebeğiniz bu dönemde nesneleri sürüklemekten, doldurup boşaltmaktan, itmekten çekmekten, üst üste dizmekten ve sonrasında devirmekten hoşlanabilir. Müzik eşliğinde hareket etmek onlarda heyecan uyandırabilir. Yine bu dönemde hayali oyunlara geçiş yaptığını gözlemleyebilirsiniz. Her nesne onun hayal dünyasında bambaşka şeylere dönüşebilir. Bu dönemde tekerlekli oyuncaklar, küpler, bloklar, az parçalı ve düğmeli yapbozlar, delikli tahta, toplar, kuklalar, müzik aletleri (zil, ksilofon, davul vb), resimli ve az yazılı kitaplar, boya kalemleri, hayali oyunları destekleyebilecek malzemeler (mutfak malzemeleri, sebze-meyveler, biberon, oyuncak bebek, oyuncak telefon vb) ile onun hayal dünyasını geliştirmesine destek olabilirsiniz.