BESLENME
Artık sofraya oturup özellikle taze besinlere denemesine fırsat verin, beraber yemeğinizi yiyin. Her gün bir önceki güne oranla pütürlü yiyecekler verin, yavaş yavaş çiğneme-yutma koordinasyonunu öğrensin. Menünüze balık ekleyin ancak dip balıklarından ağır metal içerdikleri için kaçının. Çocuğunuzun beslenmesini mutfakta yaparsanız ona aynı zamanda eğlenceli bir alan da yaratmış olursunuz. Bu dönemde bardak, çatal, bıçak gibi nesneleri tutmaktan hoşlanacak olan bebeğinize kulplu plastik bir bardak almayı düşünebilirsiniz. Renkli plastik çatal, bıçak, kaşık ve tabaklarla da yemek yemeye daha hevesli olacaktır. Katı gıdalar ve yeni lezzetlerle birlikte bebeğiniz daha fazla süt emmek istemeyebilir. Bu sizi üzmesin veya bunalıma sokmasın. Bunun anlamı, bebeğinizin ihtiyacı olan besinleri katı gıdalardan da alabildiği ve sizi daha az yoracağıdır. Yani eski özgür günlerinize yavaş yavaş geri dönebilirsiniz.
UYKU
Uykusu biraz daha düzenlidir, saat olarak süresi azalabilir. Akşam 21:00'den sonra uyur. Gece uyanmalar azalır hatta neredeyse hiç kalmaz. Eğer bebeğiniz gece uyanıyorsa bir sorunu olabilir. Bu sorun gaz ya da diş çıkarma gibi basit şeyler de olabilir. Panik yapmadan önce bebeğinizi iyice kontrol edin ve sıkıntısını çözmeye çalışın. Zaten herhangi bir sorunu artık işaret ederek de anlatabilir ya da basit kelimelerle ifade edebilir.
FİZİKSEL GELİŞİM
Çok daha güzel emekler, baş ve vücut kontrolünü çok rahat sağlar, ayağa kalkar. Nesneleri rahatlıkla kavrar ve oynar. Birbirine benzeyen oyuncakları ayırır, küplerle oynayabilir. Nesneler arasındaki ilişkiyi kurar, kumandayı televizyona doğru tutarak açamaya çalışır, cep telefonunu kulağına götürür, kavanozları açıp kapatabilir, tablet bilgisayarı açmayı becerebilir. 'Getir, götür, al, ver' gibi basit cümleler kurabilir. Yürüme denemelerine başlayabilir, 1-2 saniye tay tay durabilir, koltuk etrafında tutunarak yürüyebilir.
SOSYAL GELİŞİM
"Anne, baba, abi, korktum" gibi tek tük kelimeler söyleyebilir. İlişkilendirmeyi öğrenebilir, hadi dışarı deyince ayakkabıları gösterebilir, kapıyı işaret edebilir, hadi yemek yiyelim deyince kendini ona hazırlayabilir. Soyut şeylerden korkabilir, ani seslerden irkilebilir. Onu rahatlatmaya çalışın, elektrik süpürgesi sesinden korkuyorsa o sesin süpürgeden çıktığını öğretin. Bütün ilginin üstünde olmasını ister, alkışlamayı öğrenir, bir şeyi başardığında alkışlanmak ister.
AŞI TAKVİMİ
Kızamık Bebeğinizin 6. ay gelişimi: Nesneleri uzun süre inceleyebilir...