Saklama koşulları ve içime hazırlama aşamalarını anne adayları için derledik.
Anne sütü pompası nasıl olmalı?
Piyasada çok çeşitli sağım pompaları mevcuttur. Ekonomik koşullara da bağlı olarak tercihen çiftli pompa edinmek hem zamandan hem de sarf edilen enerjiden tasarruf sağlayabilir.
Anne sütü saklama kapları nasıl olmalı?
Olası toksinleri engellemek için 3 veya 7 rakamlı geri dönüşüm sembolüyle belirtilen endokrin bozucu Bisfenol-A (BPA) ile yapılmış kapları tercih etmeyin.
Yumuşak, yarı bulanık ve 5 rakamlı geri dönüşüm sembolü olan ve/veya kabın altında PP (polipropilen) harfleriyle belirtilen ürünleri tercih edebilirsiniz.
Sütünüzü sağdığınız kap ya da poşetin üzerine sütünüzü koymadan önce, tarih ve saat yazmanız, sağdığınız sütün süresini belirleyebilmeniz açısından önemlidir.
Sağılmış anne sütü nasıl saklanmalı?
Sağdığınız sütü doğruca bebeğinize verebilir, buzdolabına koyabilir ya da dondurabilirsiniz.
Sağılmış süt, 22 derece olan oda sıcaklığında en az 6 – 8 saat tazeliğini korur. Hava sıcaklığı arttıkça bu süre azalacaktır. Eğer bebek bu sütü bitiremez ve bir miktar bırakırsa, kalan miktar buzdolabına konulup sonra tekrar bebeğe verilebilir.
Farklı saatlerde sağılan sütler aynı kapta toplanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken soğuk olana soğuk olanı eklemektir; yani, yeni sağılan süt eskisine eklenmeden önce soğutulmalıdır. Farklı saatlerde sağılan sütler oda sıcaklığında tutulmuşsa birbirlerine eklenebilir.
Soğutulmuş süt bebeğe verilmeden önce süt dolu kap, akan sıcak bir suyun altında ya da fazla kaynar olmayan ocakta ısıtılmış bir miktar suyun içinde ılıtılabilir. Mikrodalgada ısıtma yöntemini kullanmayın.
Saklanan süt, zamanla iki tabakaya ayrılabilir, bu normaldir; hafifçe dairesel bir biçimde çalkaladığınızda tabakalar birleşir.
Sağılan sütlerin rengi farklı günlerde farklı görünebilir, normaldir; tüketilen yiyeceklere göre anne sütünün rengi değişebilir.
Dondurucuya giren süt, genleşir. O nedenle süt dondurulacaksa kaplar ağzına kadar doldurulmamalıdır. Bir bebek muhtemelen her beslenmede 60 – 120 ml. süt içecektir; her bir kapta 60 ml. saklanabilir. Daha önce dondurulmuş süte buzdolabında saklanan süt eklenebilir.
Dondurulmuş sütü çözmenin en sağlıklı yolu geceden buzdolabı bölümüne indirmektir. Acil durumlarda ise dondurulmuş süt soğuk akan bir suyun altında yavaşça çözülmesi beklenebilir.
Yerden tasarruf etmek amacıyla sağma poşetleri yan yatırılarak konulabilir.
Bazı anneler sütleri çözüldükten hatta biraz bekledikten sonra sabun gibi bir kokunun ve tadın geldiğini söyleyebilir. Bu annelerin sütlerinde yağları parçalayan yüksek düzeyde lipaz enzimi olduğu düşünülür. Böyle bir süt kesinlikle güvenli olup bebeğe verilebilir.
Daha önce dondurulmuş olan süt çözüldükten sonra 24 saat buzdolabında saklanabilir. Ancak yeniden dondurulmamalıdır.
Pompa parçalarını, kapları ya da biberonları eğer içlerinden sadece anne sütü geçtiyse sterilize etmek Çünkü, taze anne sütü temasta bulunulan hemen hemen bütün bakterileri, virüsleri ve mantarları öldürür. Bu malzemeleri su ve sabunla yıkamak ya da bulaşık makinesine koymak yeterlidir.