Yeni anne olmuş kadınların çoğu emzirmeye en iyi niyetlerle başlamalarına rağmen, emzirmeyi bırakmalarına neden olarak çalışma hayatlarına geri dönmelerini gösteriyor. Oysa işe geri dönmeleri emzirme dönemlerini sonlandırmayı gerektirmez aslında.
Peki işe geri dönmek zorunda olan anne bu sürece nasıl hazırlanmalıdır?
İş yerinizde yapacağınız hazırlıklar:
Emzirmeye devam etmek istiyorsanız elbette süt sağmalısınız. Peki, süt sağmadan bu işi nasıl götürebilirsiniz?
Annenin bebeğiyle geçirdiği ilk haftalar boyunca yapacağı en önemli ve değerli şey, bebeğini olabildiğince sık emzirmek, anne-bebek bağını kuvvetli bir şekilde kurmak ve geçirdiği her anın kıymetini bilmektir.
İstemeden de olsa yapılan en büyük yanlış, haftalar sonra işe döneceği düşüncesine saplanıp sıkıntıya girmek, kendini bebeğe verememek, bir an önce süt biriktirme telaşına girmek.
Tüm anneler işe döneceğiniz zaman dönersiniz.
Dönmeden bir iki hafta önceden, göğsünüzü dolu hissettiğiniz zamanlarda biraz süt sağmaya başlar, biriktirirsiniz. Buna aylar önce başlamaya gerek yok. Bebeğiniz aç kalmaz. Önce biraz nazlansa da, sütü kaşıkla, kadehle, biberonla mutlaka içer. İşe dönmeden önce biberon alıştırmaları yapmak da çok lüzumlu değil.
Süt sağmak istiyorum. Nelere dikkat etmeliyim?
Eviniz işinize yakınsa, bazı öğünlerde bebek size gelebilir ve pompalamak yerine bebeği emzirebilirsiniz. Tabii bu, destekleyen bir iş ortamı ve patron gerektirir. Bir de bebeği her gün size getirecek bir gönüllü... Anneanneler, babaanneler, evdeki yardımcı bebeğinizi günde 2 öğün getirebilse, pompalamanıza ihtiyaç daha az olur.
Süt sağmak istiyorum. Nelere dikkat etmeliyim?
Yukarıdaki çözümler yerine daha geleneksel olanı; yani işte süt sağıp eve götürme şeklini uygulayacaksanız, öncelikle şunlara dikkat etmelisiniz:
Önceden patronunuzla konuşun. Emzirmenin bebeğinizin hasta olmaması için gerekli olduğunu vurgulayın. Bebek hasta olduğu için işe gelemediğiniz günleri aza çekmenin bir yolu bu! Kendi odanız varsa, kapısını kilitleyip, pompanın başına geçebilirsiniz. Toplantı odasını kullanabilirsiniz. Hiçbir yer yoksa gidip arabasında süt pompalayanlar da olmuştur ancak sakın tuvalette pompalamayın. Süt çekerken, bebeğinizin olduğu bir fotoğrafa bakmak, telefonda onun sesini dinlemek, sizi rahatlatır ve süt salgısını kolaylaştırır.
Ne sıklıkla pompalamalıyım?
Süt pompalayarak bebeğinizi beslemeye devam edebilmek için, işe gelmeden önceki dönemde bebeğinizi günde kaç defa emzirdiğinizi not edin. Memelerde süt üretimi sadece ve sadece ne kadar boşaltıldığıyla ilgilidir.
Yani, ne kadar sık emzirirseniz, ne kadar sık göğsünüz boşalırsa, o kadar süt üretirsiniz. Evde günde 8-10 kez emziriyorsanız, aynı sıklığı 24 saatlik dönemde tutturmaya çalışın. Bunun bir kısmını emzirerek, bir kısmını pompalayarak yapacaksınız.
Örnek program:
Sabah uyandığınızda bebeğinizi emzirin. Bu size hazırlanmak için zaman tanır. Tam kapıdan çıkacakken yeniden emzirin ki işe giderken göğsünüz boş olsun. Sonra işte 3 saat aralarla pompalayın. Dönüş saatinizde bebeği yine emzirin ve sonrasında akşam ve gece emzirmeye devam edin.
Gece ne kadar sıklıkla emzirmeliyim?
Bazı bebekler, anne çalışmaya başladığında, geceleri daha sık emerek, beslenmeyi geceye kaydırabilirler. Bunu tercih eden bebek için sık sık kalkıp meme vermeyi, hem sütü arttırmak, hem de bebekle biraz daha zaman geçirmek açısından önemlidir.
Bazı bebekler gün içinde biberonla, anne evde olduğu zaman da anneyi emerek dengeli beslenmeye devam ederler. Bu durumda da zorla bebeği uyandırmak hiç akıllıca değil. Annenin dinlenmesi ihmal edilmemelidir.
Süt giderek azalacak mı?
Sütü azaltacak iki şey bulunmaktadır. Biri yorgunluk, diğer ise daha az sıklıkla pompalamak ya da emzirmek. Çalışan annenin mümkünse, evdeki zamanını bebeğe ayırıp, erken yatıp, beslenmesine dikkat ederek bu dönemi geçirmesi çok önemli. Yeterli sıvı almak, vücudu susuz ve besinsiz bırakmamak da öyle. Emzirme ve pompalama seanslarını azaltmazsanız, aynı miktarda süt çıkarmaya devam edebilirsiniz.
Süt nasıl pompalanır? Nerede tutabilirim? Nasıl taşıyabilirim?
İşte süt pompalarken en verimli şekli bulmalıyız. Damla damla çeken bir pompa değil, gücü iyi olan, canınızı acıtmayan konforlu bir pompa bulmalısınız. Aynı anda iki memeyi birden sağmak size zaman kazandırır.
Pompalanan sütü buzdolabında tutabilirsiniz. Buz kalıpları olan, izolasyonlu bir termos ya da süt saklama torbalarında da tutabilirsiniz. Sütü aktarırken ellerinizin temiz olmasına dikkat edin. Sağılan süt 3 gün buzdolabında bekleyebilir. Sütün saklama koşullarıyla ilgili basit bir kural. 3'ler kuralı: oda ısısında 3 saat, buzdolabında 3 gün, derin dondurucuda 3 ay.
İş seyahati var, artık emzirmeyi kesmeli mi?
Emzirmeye devam etmek istiyorsanız, önünüzde kimse duramaz Seyahate bebek ve bakıcıyla gidebilirsiniz. Bunu yapan anneler çok oluyor. Biraz yorgunluk ama değer. Eğer bebeği götüremiyorsanız o zaman gittiniz yerde sütünüzü belirli aralıklarla pompalayıp dondurabilirsiniz.
Dönene dek orada saklayabilirsiniz ya da kargoyla eve gönderebilirsiniz. Donduramıyorsanız, çekip atarsınız. Altından bile(!) değerli olan bu maddeyi atma fikri gerçekten çok üzücü ama eğer sütü saklayamıyor.
Evde bebeğinizle ilgilenen kişinin bebeği doyurmadan sizi beklemesi çok önemlidir. Yoldan arayıp, kaçta evde olacağınızı bildirin ki, bebek sizi emmeye hazır beklesin. Açlıktan ağlıyorsa, normal aldığının yarısıyla beslenip biraz oyalanabilir.
Bebekler bazen uzun süre annelerini görmeyince mini grevler yapabilirler. Yılmadan emzirmeye gayret edin. Bazı bebekler de hiç istiflerini bozmadan emmeye devam ederler.
Son Söz
Emzirmek anne sütünün çok büyük faydalarının yanı sıra, anneye çok güzel duygular veren, bebekle arasında başka kimsenin kuramayacağı bir bağı kurduran bir olay. İnsan yavrularının sadece emerek beslendiği dönem sadece 6 ay. Bu süreden sonra emzirmeye, ek gıdalar eşlik ediyor ve anne-bebek ikilisi istediği kadar emzirme devam ediyor.
Keyfini çıkarın ve gerçekten istiyorsanız, çalışmanın keyfinizi kaçırmasına izin vermeyin. Çalışan bütün annelerin içindeki o rahatsızlık duygusunu hiç olmazsa biraz azaltmak için bebekle bire bir geçireceğiniz süreyi arttırmak, kendiniz için yapabileceğiniz en önemli şey.