Bebeklerde dengeli beslenme

Bebeklerin sağlıklı gelişimi, döneme özel beslenmeden geçiyor.

Giriş Tarihi: 11.8.2017 16:00 Son Güncelleme: 10.1.2018 11:22
Bebeklerde dengeli beslenme
Bebekler için ilk 6 ay anne sütünden daha yararlı bir başka besin yoktur. Beslenme düzenlerine büyük önem verilmesi gereken bebeklerin, 6'ıncı aydan sonra dengeli bir beslenme sürecine girmeleri gerekir.

İlk 6 ay sadece anne sütü yeterli

Bebeğiniz için 6. ayından sonra sadece anne sütü yeterli olmaz. Bebeğinizin farklı aylardaki ihtiyaçları değişim gösterir. Bu nedenle gerekli ve farklı ihtiyaçlarına cevap verebilecek ek besinlere geçmeniz gereklidir.

Neden ihtiyaçları farklılaşıyor?

Bebeğiniz büyüdükçe ihtiyaçları da değişim gösterir. Bu nedenle de farklı ayları için farklı besinlere ihtiyaç duyduğu dönemleri vardır. Hızla değişen ihtiyaçlarına cevap verebilecek besinleri ve bu dönemleri için geliştirilmiş ek gıdaları tercih etmeniz önemlidir. Büyüme sürecinde bebeğiniz için önemli dönüm noktalarını yakalamanız ve bu ihtiyaçlara zamanında ve doğru çözümler ile cevap vermeniz, bebeğinizin sağlıklı gelişimi için büyük önem taşır.

Kabızlık kabusunuz olmasın

6.ayından itibaren ek besinlere geçen bebeğiniz; alışkın olmadığı yoğunluktaki yeni besinlerle beslenmeye başladığından ve analbölgedeki kas sistemi henüz yeterince gelişmediğinden bu aylarda kabızlık problemi ile sıkça karşılaşabilirsiniz. Bu dönemde bebeğinize prebiyotik lifli besinler tükettirmenizde fayda vardır. Prebiyotik lifler, sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan probiyotik mikroorganizmaların bağırsakta gelişimini ve yaşamını desteklerler. Bu nedenle prebiyotik lif içerikli besinler ve ek gıdalar bebeğinizin kabızlık ve sindirim sistemi ile ilgili yaşadığı sıkıntılar için bir çözüm olabilir.

Demir mineralini tek başına değil, C vitamini ile birlikte tükettirin

6. ayından itibaren bebeğinizin değişen ihtiyaçlarından biri de demir depolarındaki azalmaya bağlı olarak demir minerali takviyesidir. Genellikle 6-12. aylar arası bebeğinizin demir gereksinimi artar. Bu nedenle, verilen ek gıdaların demir içeriğinin yüksek olmasına özen göstermek gerekir. Burada dikkat etmeniz gereken püf noktası, bebeğinize C vitamini ile demir mineralini birlikte tükettirmenizdir. C vitamini demirin emilimini arttırır. Bebeğinizin demir mineralinden en iyi şekilde faydalanması için, demir ve C vitaminini birlikte içeren gıdalar tercih etmenizde fayda vardır.

Bebeğinize çiğnemeyi öğretin

Bebeğinizin 6. ayda ek gıdaya geçmesinden sonra beslenme konusundaki en önemli değişim noktalarından biri 8. ayıdır. Çünkü 8. aydan itibaren bebeğiniz sütle beslenmeden daha yoğun ve pütürlü kıvamdaki besinler ile beslenmeye başlayarak çiğnemeyi öğrenmeye başlamalıdır. 8. ay itibariyle bebeğinizin çiğneme ve yutma refleksini geliştirmesine ve öğrenmesine destek olabilecek nitelikte yumuşak pütürlü yapıdaki besinlere ve ek gıdalara geçmenizde fayda vardır.

Bebeğiniz için tahılların önemi

Bu dönem aynı zamanda bebeğinizin hayatına pirinç ve mısırdan farklı tahılların da girmesi gereken aylardır. Çünkü tahıllar; içerdiği vitamin, mineral ve lifler sayesinde bebeğinizin beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Tahıl içerikli besinler ve ek gıdalar aynı zamanda bebeğiniz için doyurucu bir öğün oluşturmanıza da destek olur. Aynı zamanda tahılların sağladığı yüksek lif, bebeğinizin bağırsak hareketlerini düzenleyecek ve bebeğinizin yaşayabileceği kabızlık sorunları ile de baş ederek sizin ve bebeğinizin huzurlu bir dönem geçirmenizde fayda sağlayacaktır.

Hazırlayan: Aytülike KESKİN

ARKADAŞINA GÖNDER
Bebeklerde dengeli beslenme
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA