Üniversite sınavlarında kopya, sızıntı ve şifre skandalları ile ismi gündemden düşmeyen ÖSYM Başkanı Ali Demir'in görev süresinin dolmasına günler kala, yerine gelecek muhtemel isim belirlendi. YÖK'ün hazırladığı 3 kişilik liste, Milli eğitim Bakanlığı'na gönderildi. YÖK'ten edinilen bilgiye göre, ÖSYM Başkanlığı için Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü ve YÖK Üyesi Prof. Dr. Ömer Demir, listede 1'inci sıradan aday olarak yer aldı. Mevcut ÖSYM Başkanı Ali Demir'e ise listede yer verilmedi.
YENİ İSMİ CUMHURBAŞKANI ATAYACAK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YÖK'ün gönderdiği listeden istediği ismi ÖSYM Başkanı olarak atayacak; ancak Ömer Demir'in ÖSYM Başkanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Üniversite sınavlarında kopya, sızıntı ve şifre skandalları ile ismi sık sık gündeme gelen ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'in görev süresi 29 Mart'ta doluyor. Daha önce ÖSYM Başkanı'nı YÖK atıyordu. Ancak 2011'de ÖSYM Kanunu'nun değişmesiyle birlikte kuruma başkan, bu yıl ilk kez YÖK'ün belirlediği 3 aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Erdoğan, istediği ismi ÖSYM Başkanı olarak atayacak.
ÖMER DEMİR KİMDİR?
1988'de ODTÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun olan Ömer Demir, Anadolu Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi'nde, Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Demir, Ak Parti iktidarları döneminde ataması yapılan 2'nci Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) Başkanı oldu; daha sonra DİE'nin Türkiye İstatistik Kurumu'na dönüşmesiyle, 2005-2008 arasında TÜİK Başkanı olarak görev yaptı.
2008-2011 arasında YÖK Başkanı olan Yusuf Ziya Özcan döneminde YÖK Başkanvekili olarak çalışan Demir, 2013'ten beri hükümet tasarısıyla kurulan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'nin kurucu rektörlüğünü yürütüyor. Kasım 2014'te Prof. Dr. Yekta Saraç'ın YÖK Başkanlığı'na getirilmesiyle, Saraç'tan boşalan YÖK üyeliği koltuğuna Demir'in ataması yapıldı. Demir halen TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeliği yapıyor. "Küresel rekabette etkin devlet/Türkiye için etkin devlet oluşturma imkanı", "İslam, sivil toplum, piyasa ekonomisi", "İktisat ve ahlak", "Din ekonomisi: inanç, zenginlik ve mutluluk" gibi kitapları bulunuyor.