Turkcell Superonline, aslında Amsterdam örneğinden yola çıkarak yeni bir vizyona destek veriyor. Nasıl ki Amsterdam'da kamu, özel sektör ve toplum el ele verip başarılı bir iş ortaya çıkarmış ise Türkiye'de de Turkcell Superonline'ın öncülük ettiği vizyonla "akıllı şehir" kavramının ulusal bir amaca dönüşmesi hedefleniyor. Bunun için herkes elini taşın altına koymalı, bu anlamda Turkcell Superonline'ın buna öncülük ettiği görülüyor. Hatta daha şimdiden Türkiye'nin bazı belediyelerinde Turkcell Superonline ün altyapısıyla yapılmaya başlandı bile.
Fiber internet hızı dünyanın en hızlı ülkelerini geriden bırakan Turkcell Superonline, Amsterdam'da akıllı şehir vizyonunu ve projelerini tanıttı.
TURKCELL SUPERONLINE'IN AKILLI ŞEHİR VİZYONU
Dünya genelinde hızlı bir dijital dönüşüm söz konusu. Avrupa Birliği'nin hedefi 2020 yılına kadar vatandaşların en az yüzde 50'sinin 100 Mbps internet bağlantısına kavuşmasını sağlamak.
Avrupa Birliği'nin Digital Ajandadan Sorumlu Başkanı Neelie Kroes konuşmalarında da sürekli olarak, yeni nesil internet altyapısı ile geliştirilen bilgi ve iletişim teknolojilerinin ekonomik gelişmenin hayat damarı olduğunu, milyonlarca yeni işe demek olduğunu, Avrupa Birliği'nin dünyanın geri kalanı ile rekabeti için hayati önemi olduğunu vurguluyor.
Turkcell Superonline, Türkiye'nin de şehirleriyle "uluslararası dijital şehirler" arenasında yer almasını sağlayacak fiber optik altyapıyı oluşturmak üzere çalışıyor. Bu konseptin temelinde; akıllı evlere entegre belediye hizmetleri, sürekli online esnaf topluluğu, otomatik sayaç okuma, online şehir güvenlik sistemleri, bilgilendirme kioskları, video gözlem, dijital tabelalar, coğrafi bilgi sistemine entegre adresleme, anlık pozisyona göre hizmet önerme, akıllı toplu taşıma sistemi entegrasyonu gibi uygulamalar bulunuyor.
AMSTERDAM SMART CITY PROJELERİNDEN ÖRNEKLER...
OPEN DATA PROJESİ: Proje Amsterdam'ın akıllı şehir yaklaşımının bir parçası ve şehrin data erişilebilirliğini geliştirmeyi hedefliyor. Özellikle şehrin trafik ve ulaşımla ilgili verilerine erişilebilirlik konusunda önemli çalışmalar bulunuyor. Otoparklarla ilgili tarifeler, parka uygun yerler, taksi bekleme noktaları, bisiklet güzergahları, ana yollardaki trafiğin sıkışık olduğu noktalar halka açık şekilde online paylaşılıyor. Amsterdam, bu proje ile 2012'de Dünya Akıllı Şehirler Ödülü'nü aldı.
HEALTH LAB PROJESİ: 2,5 yıllık bir proje olan Health Lab, inovatif bakım teknolojileriyle ilgili ortam oluşturmayı amaçlıyor. Healthlab care profesyonelleri, bilim adamları ve girişimcilerin omuz omuza çalıştığı projede son kullanıcıya sunulabilecek çözümler araştırılıyor. Oluşturulan platformda yeni çözümler üretilip, gelişmeler paylaşılıp tartışılabşiliyor. Çeşitli living lab lokasyonlarında yeni çözümler test edilip, geliştirilebiliyor.
CLIMATE STREET: Utrechtsestraat sokağı Amsterdam'ın merkezindeki cafe restoran ve mağazalarla dolu en yoğun alışveriş caddelerinden bir tanesi. Bu caddede hayata geçirilen climate Street projesinde CO2 miktarını indirme ve çevreyi koruma amacıyla sürdürülebilir çözümler üretiliyor. Sürdürebilir çözümlerin fokusunda 3 ana alan var; girişimciler, halka açık alanlar ve lojistik. Amsterdam Smart City ve Utrechtsestraat sokağı girişimcileri sürdürülebilir alışveriş caddesi için detaylı bir plan çalıştılar ve climate Street projesini ortaya koydular. Proje sokak lambalarında enerji tasarrufundan, güneş enerjisiyle çalışan çöp konteynırlarına kadar co2 miktarını indirme ve çevreyi koruma amacıyla birçok çözüm içeriyor.