İmralı ile görüşmelerin başlamasının ardından çözüm süreci umut dalgası yaratırken ikinci aşama için de yol haritası hazırlandı. Başbakanlık'ta çözüm sürecinin gidişatı ve bundan sonra atılması gereken adımlara ilişkin analiz ve yeni önerilerin yer aldığı bir rapor yazıldı. Raporun Başbakan Tayyip Erdoğan'a da sunulduğu belirtildi. Raporda, sürecin olumlu yürüdüğü belirtiliyor, "Bu iş çözülürse Türkiye büyür" vurgusu yer alıyor. İmralı ile kanalların açık tutulması önerilirken yeni sürecin "toplumsallaştırılması" gerektiğine işaret ediliyor.
'ÇÖZÜM SÜRECİ' DENİLSİN: Terör örgütü PKK'nın silah bırakmasına yönelik bu sürecin isimlendirilmesi sürecin olumlu bir şekilde devam etmesi için önemli. "Müzakere" yerine "çözüm süreci" ifadesinin kullanılması daha doğru.
SORUN ÇÖZÜLÜRSE TÜRKİYE BÜYÜR: Türkiye, terörle geçen son 30 yılda ilk kez çözüme bu kadar yaklaştı. Hedef, terör örgütüne silah bıraktırma ve terör örgütü üyelerinin ülke dışına çekilmesini sağlamak olmalı. Çözüme toplumsal destek üst düzeyde. Bu sorun çözülürse Türkiye daha hızlı büyür. Türkiye, gelişmesinin önündeki en önemli engeli aşmış olur.
İMRALI KANALI AÇIK TUTULSUN: Devlet organları çözüm amacıyla gerekli görüşmeleri yapıyor. İmralı ile BDP'li vekiller de görüştü. İmralı kanalı açık tutulmalı. İmralı'ya giderek görüşme gerçekleştiren milletvekillerinin ziyareti olumlu bir adımdı. Bu hava korunmalı, sürece dahil olan siyasi aktörler yapıcı üslup geliştirmeli.
BARIŞ KONSERİ ÖNERİSİ: Barış sürecine toplumsal destek üst düzeyde ancak tüm kesimlerin bu sürece açık desteğini göstermesi, olumlu rol oynaması gerekir. Çözümün toplumsallaştırılması, topluma mal edilmesi önemli. Bu çerçevede Ankara'da veya uygun görülecek başka şehirlerde çeşitli kesimlerden sanatçıların katılacağı barış konserleri düzenlenebilir. Futbol gibi kitlelerin ilgi gösterdiği spor faaliyetleri barış dilinin güçlendirilmesi için uygun ortam olabilir.
DOLMABAHÇE TOPLANTILARI : (Başbakan Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz yıllarda aydınlar, sanatçılar ve kanaat önderleri ile bir araya geldiği Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleşen toplantılara atıfla) Aydınlar ve sanatçıların da yeni sürece katılması, bu süreci desteklemesi önem taşıyor. Daha önce yapılan toplantıların devamı sürecin gelişimi açısından yarar sağlar.
ARA PLATFORMLAR: Taraflarla doğrudan konuşabilen ara platformların güç kazanması da önemli. Seküler ve dini sivil toplum örgütlerinin insani durumlarda hassas bir şekilde sürece dahil olması çözümü kolaylaştırır.
YUMUŞAK DİL ÖNEMLİ: Çözüm sürecinde dahi güvenlik güçleri silahlı terör unsurlarına karşı operasyonlarını durduramaz ve durdurmamalı. Ancak operasyon ortamında dahi devlet görevlileri bölge halkına yumuşak dil kullanmaktan vazgeçmemeli. Ele geçirilen terörist sayısıyla ilgili bilgi paylaşmama ilkesi devam etmeli.
ESNAFA ÖZEL İLGİ: Çözüm sürecine bölgede en fazla destek veren kesim olan Doğu ve Güneydoğu'daki esnaf desteklenmeli. Kepenk kapatmalarla sık sık işleri kesilen esnafın bu süreçte yaşadığı ekonomik sıkıntılara yönelik önlem alınmalı.
ÜNİVERSİTELER SÜRECE DAHİL OLSUN: Ülke genelinde yakalanan olumlu havanın bölgede daha güçlü hissedilmesi için üniversiteler de üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecek adımlar atmalı. Özellikle yerelde hissedilen sorunların tespitinde üniversiteler aktif rol oynamalı.
ANKARA