Soykırımı inkâr yasası, sadece Fransa Anayasası'na aykırı değil. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10'uncu maddesi ile Uluslararası Siyasi ve Sivil Haklar Paktı'nın 19'uncu maddesindeki ifade özgürlüğünü de kısıtlar mahiyette.
Soykırımı Önleme ve Cezalandırma Sözleşmesi, 1948'de kabul edildi. Ermeni olaylarının gerçekleştiği tarih ise, 1915. Soykırım kavramı, 1915'te, henüz mevcut değildi.
Yahudi soykırımının inkârını suç sayan Gayssot yasası, Uluslararası Nürnberg Mahkemeleri tarafından çerçevesi çizilen, -insanlığa karşı işlenen eylemlerin varlığının inkârını suç sayan- karara dayanıyor. "Ermeni soykırım" hakkında benzer bir mahkeme kararı yok.
İnkâr yasasıyla, sadece ifade özgürlüğü değil, araştırma özgürlüğü de sınırlandırılmaktadır.
Yasama organı, tarihçilerin, bilhassa derin analizlerine ihtiyaç duyulan alanlarda, meselâ sömürge, kölelik geçmişi gibi karmaşık konularda, sorumlu ve kapsamlı araştırma yapma imkânını kısıtlamaktadır.
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika, Fransa'nın Cezayir'de soykırım yaptığını iddia ediyor.
Fransa bunu kabul etmiyor. Bazı soykırımlara ilişkin özel durumlar icat ederek, bazı soykırımları ise yok farz ederek, Fransız Anayasası'nın eşitlik ilkesi de ihlâl ediliyor.
Var olan bir tarihi tartışmayı, Yasama Organı, kendi görüşüne göre neticelendiremez; Meclis tarih yazamaz.