Twitter'da yazıştığım arkadaşlarım, zaman zaman kamuoyu gündemine getirmemi istedikleri sorunları bana aktarıyor. Bunlar aslında insan hayatını doğrudan etkileyen konular. Gerçek gündem...
4 Mart 2006'da, memur alımı için yaş sınırı kalktı. Ama, bazı mesleklerde devam ediyor. Türk Silâhlı Kuvvetleri, Milli Eğitim Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı gibi kurumlar, yaş sınırı uyguluyor. Zira sıraladığım bu meslek dalları, ÖSYM sistemi dışında. Ayrıca, KPSS-A kapsamındaki müfettiş, uzman, denetmen, kontrolör ve uzman yardımcılığı gibi kariyer kadrolar için de yaş sınırı var. Konuyla ilgili olan vatandaşlar, hiç değilse 40 yaşına kadar memuriyete girilebilmesini savunuyor. Benden de, seslerinin kamuoyuna duyurulmasını istediler. Türk Silâhlı Kuvvetlerini bilmem ama, pekâlâ öğretmenlikte, ya da hâkim ve savcı adaylığında veyahut müfettiş, uzman gibi kişilerin atanmasında, yaş biraz yukarıya çekilebilir. Bence ilgililerin bir kere daha düşünmesinde fayda var.
Yurt dışında çalışanlar, çalışmalarına ara vermemek ve mağdur olmamak amacıyla, bir bedel karşılığında, sadece 28 gün askerlik yapıyor. Peki, yurt içinde çalışanlar için neden böyle bir uygulama yok? Üstelik, 8 yıldır AK Parti hükûmeti bir çok defa bu konuda söz verdi. Hâlâ, o sözlerin kayıtları Google'da ve Youtube'da mevcut. Gazetelerde, askerlikle ilgisi olmayan "angarya işlerde çalıştırılan" asker sayısının 200 bin civarında olduğu haberleri yayınlandı. Bunun yanı sıra, Batı dünyasına baktığımızda, birkaç istisna dışında, "Artık zorunlu askerlik yok" deniliyor. Eğer konu, terörle mücadeleyse, özel olarak bu mücadeleye hazırlanmış kişiler istihdam edilmeli. Garsonluk, berberlik, şoförlük gibi işler de, bir zahmet, vatani vazifelerini yapanlar tarafından değil, parayla çalıştırılan personel tarafından yerine getirilmeli.
Hükûmetin bu istikamette bir adım atması, sadece askerliğini bedelli yapmak isteyenlere yaramayacak, demokrasinin standardının yükselmesine de katkı sağlayacaktır.