YÖK'ün, üniversiteye girişte iki aşamalı yeni sistem ile ilgili aldığı karardaki 3,4 ve 5. maddeler hakkında Danıştay yürütmenin durdurulması kararını vermişti. Bunun üzerine YÖK, ortaya çıkan hukuki boşluğun doldurulması zorunluluğu karşısında herhangi bir karışıklık olmaması için bu maddeleri kaldırdı.
Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puanlarıyla yerleştirme yapılan programlar ile Lisans Yerleştirme Programı (LYS) puanları esas alınarak, yerleştirme yapılan programlara, AOBP adayın kendi alanında bir programı tercih etmesi halinde 0.15, alanı dışında tercih yapması halinde 0.13 ile çarpılacak. Öğretmen ve meslek liselilerin, sınavsız kayıt hakkı olanlardışında, kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde ilgili AOBP'leri 0.05 ile değerlendirilecek.
Meslek Yüksekokullarına sınavsız geçiş devam edecek. Katsayı farklılığının azaltıldığı böyle bir sistemde, bu doğru değil. Bu konu Danıştay'a giderse, kesinlikle şaşmam. Sınavsız geçiş dışındaki önlisans ve açıköğretim programlarını tercih edebilmek için en az 140, meslek liselerinin alan takibi olan lisans programları için de 180 YGS puanı gerekiyor. YGS puan türlerinden en az birinden 180 puan alan adaylar, LYS sınavlarından istediklerine girme hakkını kazanacak. Lisans programlarını tercih edebilmek için, ilgili puan türünde en az 180 puan almak şartı getirildi. Geçen yıllara nazaran, 2010'da baraj puanlarını geçen öğrenci sayısı artacak. Özellikle vakıf üniversitelerinin doluluk oranı bir miktar yükselecek. YGS ile LYS sonucu oluşan her puan türünde Türkiye genelinde ilk bine girenlerin AOBP'lerinde 0.15 katsayısı kullanılacak. Bu çok doğru bir karar. Böylece, yaklaşık 10 bin başarılı öğrenci ödüllendirilecek.
KATSAYILAR SEMBOLİK DEĞİL
Bu iki katsayı arasındaki fark, kesinlikle sembolik değil. Bu fark, alan içi-alan dışında en çok 10, en az 2 puana denk geliyor. Yaptığım hesaplamalara göre, bu 10 puan fark yaklaşık 7–8 netle kapanabilir. Bence meslek liseliler, eskiye nazaran daha az da olsa bir taraftan katsayı, bir taraftan da bilgi kaybıyla yine zorlanacak. 2010'da kazanma oranına bakıldığında, ön plana müfredatları belirli miktarda genel liselere uyduğu için, İmam Hatip ve Teknik liselerin çıkacağını düşünüyorum.
Aldığım duyumlara göre ortak alan olacakmış. Bence bu yanlış. Özellikle bundan Türkçe-matematik ve sosyal alanı öğrencileri mağdur olacak. Kanaatimce katsayı farkının azaltıldığı bu sistemde ortak alan olmamalı, puanların oluşumunda test barajı getirilmeli. 2010'da uygulanacak olan yeni sistemle, her programın gereksinim duyduğu ders bilgisi ön plana çıkacak. Böylece yeni yerleştirme sistemiyle öğrenciler doğal olarak, ortaöğretimdeki alan ve ders bilgileri doğrultusunda yükseköğretim programlarına yerleşecek.
Katsayıyla ilgili son karara yönelik Danıştay'a bir başvuru olur ve karar iptal edilirse, asıl kargaşa o zaman yaşanacak. İnşallah böyle bir şey olmaz. O zaman sınav takvimi ciddi şekilde aksar. Üniversiteler zamanında açılamaz. Ne yazık ki, olan yine üniversite adaylarına olur.