Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Vakıf ve Kıbrıs üniversitelerini seçebilirsiniz

Biliyorsunuz geçtiğimiz ay YÖK Genel Kurulu üniversitelerdeki kontenjanları ortalama yüzde 20 artırdı. Örgün lisans düzeyinde 2007'de açık olan programlarda 130 bin olan öğrenci kontenjanı, bu yıl aynı programlar esas alındığında 154 bin oldu . Lisans düzeyindeki ikinci öğretim programları kontenjanlarının, birinci öğretim ile eşitlenmesi kararlaştırıldığından, 2007 yılında açık olan ikinci öğretim programlarında 33 bin olan öğrenci kontenjanı, 51 bine yükseldi.
Kontenjanların artırılması vakıf ve Kıbrıs üniversitelerimizde "kontenjanlarımız boş kalabilir" endişesine neden oldu. Bunu gören YÖK Genel Kurulu doğru bir karar alarak, 4 yıllık lisans programları için 185 puan barajını 165'e, 2 yıllık önlisans programları için 160 puan barajını 145'e düşürdü. Böylece hem yıllardır kontenjanları dolmayan vakıf ve Kıbrıs üniversitelerimizi biraz rahatlattı, hem de puanı düşük olan öğrencilere de üniversiteli olma yolunu açtı. Bu tür üniversitelerimizde kontenjanların artması taban puanlarını düşürecek.

Başarı çıtasına dikkat
Bazı akademisyenlere göre, düşük puanla gelen öğrenciler üniversitelerimizin eğitim kalitesini düşürecek. Ben bu görüşe katılmıyorum. Bu tür sıralama sınavlarında bir programı tercih edenler arasından kontenjanı kadar en yüksek puan alanlar yerleştirilir. Bu yüzden programların öğrenci başarı profilinin değişeceğini pek zannetmiyorum. Bu puanları alan bir adayın üniversitede okuyacak düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Zaten bu adaylar üniversitelerimizin başarı çıtasını aşamazlarsa mezun olamayacak. Kusura bakmayın ama, üniversitelerimizin kontenjanları boş kalsa daha mı iyi olacak? Bir tarafta üniversiteli olmak isteyen gençler, bir tarafta kontenjanı boş kalan üniversitelerimiz. Daha öncede yazdım bu durum, beni son derece rahatsız ediyor.
Vakıf ve Kıbrıs üniversitelerinin sayısı her geçen gün artıyor. YÖK'ten eğitim-öğretime başlama izni alan bu üniversiteler, üniversite adayları için yeni bir umut kaynağı oluşturuyor. Büyük holdinglerin, köklü eğitim kurumlarının girişimiyle kurulan bu üniversitelerin eğitim kalitesi, teknolojinin en son olanaklarını kullanmaları ve donanımlı, tecrübeli öğretim üyelerini bünyelerine katmalarından dolayı gün geçtikçe artıyor.
Gençler, doğru tercih yapabilmek için meslekleri ve üniversiteleri iyi araştırın. Üniversitelerin tarihçesini, fakülte ve yüksekokullarını, eğitim dilini, bölümler arası geçiş kurallarını, kampus yaşamını, uluslararası ilişkilerini ve sizi hayata profesyonel olarak hazırlayıp, hazırlamadığını konularında tam bilgilenin. Bence en önemlisi dünya üniversitesi mi ayrıca diğer üniversitelerden farkı ne ? Bu sorunun yanıtını muhakkak öğrenin. Çünkü geleceğinizle ilgili vereceğiniz bu karar, sizin yaklaşık 50 yılınızı etkileyecek.

Tercihin püf noktaları
Adaylar en çok okumak istedikleri programları tercih listelerine alırken, 2007'nin 2008'e dönüşümünü incelemeliler. Daha sonra puan türlerine göre oluşan Türkiye Başarı Sıralarını, tercih edecekleri bölümün son öğrenci sırasıyla karşılaştırmaları gerekiyor. Adayın Türkiye başarı sırası 30 bin ise, bu adayın 20 binden başlayıp 60 bine kadar yükselmesi doğru tercih olur. Sonuçta adayların, geniş bir yelpazeyi kapsayacak şekilde bir tercih listesi oluşturmaları yerinde olur. Ancak yinede en çok istediğiniz bölüme, listenizin en üstünde yer verin. Böylece en çok istediğiniz yeri kazandığınızda, mutlu bir yaşamı yakalayacaksınız.
ÖSS puanınız, gerekli puan türlerinden (SAY 2, EA 2, SÖZ 2) 165 ve üzeri ise vakıf ve Kıbrıs üniversitelerimizin 4 yıllık fakültelerinin bölümlerini tercih listenize alabilirsiniz. Yine ÖSS puanınız, gerekli puan türlerinden (SAY 1, EA 1, SÖZ 1) 145 ve üzeri ise bu üniversitelerimizin 2 yıllık meslek yüksek okullarının bölümlerini seçebilirsiniz. Özel Yetenek Sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan yükseköğretim programlarında merkezi yerleştirme olmadığından bu bölümlere tercih listesinde yer verilmez. Üniversitelere bizzat başvuru gerekir. Bu üniversitelerimizin Özel Yetenek Sınavı ile alan bölümlerine başvurabilmeniz için (SAY 1, EA 1 veya SÖZ 1) puanlarından herhangi birinden 145 ve üzeri puan almanız yeterli olacak. Kısacası, bu yılın özelliğinden dolayı, puanı düşük olan öğrencilere, üniversiteli olmak istiyorlarsa, vakıf ve Kıbrıs üniversitelerimizi tavsiye ederim. Yine belirtiyorum, bu yıla özel olan bu şansınızı iyi değerlendirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA