Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Top neden Sezer'de?..

DÜNKÜ Ekonomi sayfasında, Turkcell satışıyla ilgili önemli ayrıntıları gündeme taşıyan haberlerden, Sezer'in Onayı Sonera'ya da Kapıyı Açacak başlıklı olanı, bu satışta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in rolünü anlatıyordu.
Ancak haber, gazetede yer aldığı haliyle, soru işaretleri yarattı.
Giriş bölümünde şöyle denmişti:
"Bankalar Kanunu ile Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa, 16 Mart'ta Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasa, onay için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e gönderildi. Cumhurbaşkanı Sezer'in, yasayı 15 gün inceleme yetkisi bulunuyor. Sezer'in söz konusu yasaya vereceği onay TeliaSonera'nın Turkcell'i satın alma operasyonunun da önünü açacak. Yasa, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) yönetim ve denetimine sahip olduğu şirketlerin, özellikle Telsim ve Star medya grubunun satışını kolaylaştırıyor. Sezer'in onayını bekleyen yasaya göre; denetim ve yönetimi Fon'a geçen şirket ve iştiraklerin yüzde 49'undan fazlası ile bunlara ait her türlü mal, hak ve varlıklar, gayrimenkuller, ilgili özel kanunlarındaki kısıtlamalar saklı kalmak kaydıyla yabancı gerçek ve tüzel kişilere satılabilecek."
Ancak, Turkcell'in TMSF yönetim ve denetiminde olmadığı biliniyor.
Öyleyse, Sezer'in takınacağı tavrın Turkcell'le ilgisi ne? Haberde işte bu bağlantı tam kurulamamış. Okurlar zorlanıyor.
Ankara Temsilci Yardımcısı Okan Müderrisoğlu'ndan konuya açıklık getirmesini istedim. Aktarıyorum:
"Cep telefonu işletmeciliğinde yabancıların yüzde 49'dan fazla pay sahibi olmaması, esasen Telekomünikasyon Kurumu ile imzalanan imtiyaz sözleşmesinden kaynaklanıyor.
TMSF yönetim ve denetimindeki varlıkların satışını kolaylaştıran, bu varlıkların yüzde 49'undan fazlasının yabancılara satılmasını düzenleyen ve 16 Mart 2005 tarihinde Çankaya Köşkü'ne gönderilen yasa doğrudan Telsim'i ilgilendiriyor.
İlk bakışta, "Turkcell Fon'da değil ki... Ne alakası var?" denilen husus ise Turkcell açısından emsal oluşturuyor. İmtiyaz sözleşmesini değiştirmesi ve yabancı ortağın payını tescil ettirmesi gereken Turkcell eğer Telsim'le ilgili yasal düzenleme yürürlüğe girerse, bu durumu kendisi açısından "eşitlik ve serbest rekabet ilkesi" gereği emsal gösterebilecek. Bir başka deyişle, Turkcell'de yabancı hissedarın payının yüzde 49'unu üstüne çıkması için gereken Telekomünikasyon Kurumu onayı aşamasında aynı alanda faaliyet gösteren Telsim'e sağlanan ayrıcalık Turkcell için de kamu kurumlrından talep edilebilecek.
Bu hususlar ekonomi servisindeki arkadaşlara açıklandı. Sanırım gerek zaman gerekse yer darlığından olacak ki, genel çerçevenin ana hatları ile yansıtılması yeterli görülmüş ve onay bekleyen yasanın Turkcell'in de önünü açabileceği sonucuna varılarak haber, editoryal olarak gazetedeki şekliyle sunulmuş.
Ekonomi sayfasında spota çıkan "Yabancılara Telekom'un çoğunluk hissesinin satışını kolaylaştıran yasa Sezer'in onayını bekliyor" ifadesi ise ekonomi servisindeki arkadaşların editoryal ifadesi olup yanlış yorumlanmıştır. Türk Telekom'u çağrıştıran bu ifade aslında cep telefonu şirketleri için veya telekomünikasyon ifadesi yerine kullanılmak istenmiş olabilir. Bilindiği gibi Turk telekom ihale aşamasında oılup yüzde 55'i yani çoğunluğu yabancılara satılabilecek durumdadır."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA