Okurlar her açıdan gazeteye güvenmeli. Her sayının bir önemi var. Kararlarda rakamlara bakılıyor. Yanlış hesap okuru çarpabilir. Bir de, 'göz sağlığı' önemli!
10 Mart tarihli Sabah'ın birinci sayfasında vahim bir hata yer aldı. İki Milyar Dolarlık Alım 15 Kuruş Etti başlıklı haberin başlığına kadar yansıyan bir hesap hatasıydı söz konusu olan.
9 Mart tarihinde Merkez
Bankası piyasaya müdahale etmiş, faizi bir puan indirip iki milyar dolar satın alarak dolara müdahale etmişti.
Habere göre, dolar sabah açılışta 1.2550 YTL'ye düşmüş, bir ara 1.2775 YTL'ye kadar çıkmış, akşam saatlerinde 1.2650 YTL'de kalmıştı.
İç sayfa spotunda "..kur gün sonunda 15 kuruşluk artışla 1.26 YTL'de kaldı" denmekteydi.
Ertesi günkü (11 Mart) Sabah internet sitesi hayli zor ulaşılan şu özürle hatayı düzeltti:
"Dün SABAH gazetesinin 11'inci sayfasında yer alan "2 milyar dolarlık alım 15 kuruş etti" başlıklı Merkez Bankası'nın dolara müdahale ettiğini anlatan haberde 1.5 yeni kuruş yerine yanlışlıkla 15 kuruş ifadesi kullanılmıştır. Sayfamızda yer alan yanlışlıktan ötürü okuyucularımızdan özür dileriz."
Peki, bu düzeltme doğru muydu? Hayır.
Zira, Sabah'ın haberinden yansıyan rakamsal görüntü, artışın 1.5 değil, 1 Yeni Kuruş olduğunu gösteriyordu. Yukarıda haberden aktardığım, açılış ve kapanış rakamları arasındaki fark böyle.
Ben TL'den YTL'ye geçiş sürecinde bu tür hatalar yaşanabilir, diye düşünüyorum. Ama biz, gazeteciler olarak, para hesaplarını üç dört süzgeçten geçirmeden asla vermemeliyiz. Hata lüksümüz yok.
Öte yandan...
Evvelce bu köşeye yansıyan bilgilerden "özür dileme" ötesinde yaptırımların da gündeme geleceği duyurulmuştu. Bu duyurunun boş bir vaat olmadığını okurlar bilmeli. Gereği yapılıyor.
Rakamları doğru hesaplamak kadar, gözleri fazla sulandırıp görüş mesafesini bozmama, insanları fazladan büyüteç masrafına sokmama ilkesinden sapmadan vermekte de yararlar var.
9 Mart tarihli gazetenin Ekonomi sayfalarında yer alan Ziraat Nema Faizini Yüzde 1.8'e İndirdi başlıklı haberde, başka bankaların da rekabete girmesi nedeniyle Ziraat'in faiz oranlarını yüzde 2'den 1.8'e indirdiği aktarılıyordu.
Okurlar haberle ilgilendiler, ama alttaki tabloyla ilgili problemler yaşadılar.
Çünkü, Kim Ne Kadar
Nema Kredisi Alacak? başlıklı nema kredisi tablosu, bir okurun tabiriyle "karınca duası gibiydi".
O haberin üstündeki SSK haberinde gider tablosu rahat rahat okunurken, alttaki nema tablosu iyice sıkıştırılmış ve adeta "büyüteci kapan bana gelsin" albenisiyle sunulmuştu.
Tabii hal böyle olunca maksadın bir hayli gerisinde kalındı.
Maksat, okurlara birtakım bilgileri anlaşılır biçimde, makul puntolarla sunmaktı.
"Yer darlığı" böyle hallerde sorunu açıklayıcı olmaktan uzak kalıyor.
Okurları bezdirmeyelim, yormayalım..