Aort anevrizma nedir? Aort anevrizma ameliyatları nasıl yapılır?

Aort anevrizma nedir? Aort anevrizma ameliyatları nasıl yapılır?

19.08.2015 | 11:23

Prof.Dr.Ergun Demirsoy, aort anevrizma ve aort anevrizma ameliyatları hakkında bilgi veriyor.

Aort, vücuda kanı dağıtan ana atardamardır. "Aort" dediğimiz damar, kalpten çıktıktan sonra vücuda dağılan kanı pompalayan ana atardamardır. Aortun çapı, kalpten çıktığı bölümde yaklaşık 2,5 cm'dir. Vücutta bu kadar geniş çapa sahip başka bir damar yoktur. Damarın genişleme miktarına paralel olarak anevrizma riski de artmaktadır.
Vücudumuza giden bütün kanı, aort vermektedir. Bu açıdan da vücuda giden ana boru gibidir. Kanın tüm vücuttaki devri, yaklaşık 1 dakika sürmektedir. Aortta oluşan bir problem, insan için hayati öneme sahiptir. Anevrizma, bir atardamarın duvarındaki anormal balonlaşmadır. Aort, kalbin sol ventrikülünden gelir ve göğüs ve karın boşluğu boyunca ilerler. Aortun göğüs boşluğu kısmındaki bölümünde oluşan anevrizmalar, "torasik anevrizmalar" olarak adlandırılırlar. Aortun karın boşluğu kısmındaki bölümünde oluşanlar ise, "abdominal anevrizmalar" olarak adlandırılırlar. Anevrizma tedavisi için ameliyat gerekli ise anevrizmanın yerleşimine, boyutuna ve aort kapakçığının fonksiyonuna göre ameliyat şekline karar verilir. Torasik aort anevrizmalarının tedavisi için seçilebilecek operasyon yöntemleri:
Tüp greft yerleştirilmesi ile asendan anevrizma tamiri: Eğer aort kapakçığı normal, aort kökü genişlememiş ve anevrizma asendan aortta ise anevrizma tamiritüp greft yerleştirilmesi şeklinde yapılır. Asendan aortanın genişlemiş kısmı kesilir ve yerine Dacron veya Gorotex olarak bilinen yapay tüpler yerleştirilir. Yapay tüpler ömür boyu dayanıklıdırlar
Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA