DTP'nin kapatılması sonrası "Demokratik açılım" konusunda nasıl bir yol haritasının izleneceğinin ipuçları ortaya çıkmaya başladı. AK Parti ve hükümet, bütçe görüşmelerinin hemen ardından atılması gereken adımları yasa teklifi olarak Meclis'e sunacak. Başbakan Erdoğan başkanlığında dün MGK'ya katılan bakanlarla yapılan toplantıda DTP'nin kapatılması, sokak eylemleri konusunda nasıl bir yol haritası izleneceği ele alındı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın da bugün yapacağı basın toplantısında "Demokratik açılımla" ilgili kararlılıklarını bir kez daha vurgulayarak, bundan sonra nasıl bir tutum izleyeceklerini kamuoyuna duyuracağı öğrenildi. Yol haritasının başlıkları şöyle:
İşkenceye karşı BM sözleşmesinin ilgili protokolü, bağımsız insan hakları kurulu, ayrımcılıkla mücadele komisyonu ve kolluk kuvvetleriyle ilgili şikayet mekanizması kurulmasına ilişkin yasa tasarılarının tamamlanarak Meclis'e sevk edilmesi hızlandırılacak.
Bugüne kadar olduğu gibi Güneydoğu'daki köy ve belde isimlerinin değiştirilmesinde makul taleplere İçişleri Bakanlığı olumlu yanıt verecek
İlçe ve il isimlerinin değiştirilmesinde yasa değişikliği gerekmesi nedeniyle ayrı bir değerlendirme konusu olarak ele alınacak.
Tunceli'nin adının Dersim olarak değiştirilmesi yönündeki taleplere sıcak bakılıyor. Üst düzey AK Partili yönetici, "Değişiklik Tuncelilileri mutlu edecekse buna sıcak bakılabilir. Ancak başka il isimlerinin veya Diyarbakır'ın adının değiştirilmesine sıcak bakılamaz" yorumunu yaptı.
Yollardaki güvenlik duvarları ve barikatlarının kaldırılmasına kısmen Van ve Hakkâri'den başlandı. Bunlar hızlandırılacak.
DTP'lilerin milletvekilliklerinin düşürülmesi konusuna sıcak bakılmıyor. Böyle bir tasarrufun içinde AK Partililerin yer almaması eğilimi ağır basıyor.
MİT MÜSTEŞARI İLE GÖRÜŞTÜ
Öte yandan Başbakan Erdoğan zirveye katılmadan önce MİT Müsteşarı Emre Taner ile haftalık olağan görüşmesini yaptı. Taner'in görüşmede güvenlik sürecine ilişkin bilgi verdiği öğrenildi.