2011'de Zeynel Abidin Bin Ali'nin devrilmesinin ardından siyasi istikrara hasret kalan ülkede yeni kabine çalışmalarının da tıkanması söz konusuyken, koalisyon hükümeti konusunda anlaşma sağlanmıştı.
Ekim ayındaki seçimlerde ikinci olan Nahda Partisi, sandığın galibi Nida Tunus liderliğinde kurulacak koalisyon hükümetine katılma kararı almıştı.Nahda lideri Raşid Gannuşi, "Nahda hükümete katılacak. Gelecek iyi görünüyor" dedi. Gannuşi başka ayrıntı vermezken, Afak Tunus Partisi'nin lideri Yasin İbrahim ise koalisyon hükümetine Nida Tunus, Afak Tunus, Nahda ve Özgür Vatanseverler Birliği'nin katılacağını duyurmuştu.
Ekim ayındaki seçimlerin ardından ülke sıkıntılı bir siyasi sürece girdi. Bin Ali sonrası geçiş sürecini bir türlü tamamlayamayan ülkede laik Nida Tunus Partisi, 'aşırılıkçı militanlar'a operasyon ve kamu harcamalarında kesintiye gitme vaatleriyle Ekim ayındaki genel seçimlerden birinci parti olarak çıktı. Nida Tunus 217 sandalyeli mecliste 86 vekil, müttefiki liberal Özgür Vatanseverler Birliği ise 16 vekil kazandı. Nahda 69 milletvekiliyle en çok vekil çıkaran ikinci parti olurken, Halk Cephesi de 15 sandalye kazandı.
Cumhurbaşkanı Baci Sibsi tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Habib Sid, 23 Ocak'ta yeni bir hükümet kurduğunu açıklamış, ancak arasında Nahda'nın da bulunduğu bazı partilerin kabineye güvenoyu vermeyeceğini açıklaması üzerine yeniden görüşmeler başlamıştı.